(VIDEO) Situacija na granici BIH i Hrvatske izmiče kontroli: Migranti pale objekte, policija odgovorila brutalno!

Autor: jutarnji.hr, republika.rs

Svet

22.05.2020

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija u Unsko-sanskoj županiji u BiH potvrdila je kako je upotrebila silu protiv ilegalnih migranata u Velikoj Kladuši na poziv predstavnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM) čiji su životi bili ugroženi zbog nasilja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ilegalni migranti su ranije ovog meseca zapalili više objekata na području Velike Kladuše nakon čega je reagirala policija, a u medijima je objavljena video snimka u kojoj je zabeležen sukob policije i migranata. Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić izjavio je kako policija tada nije prekoračila svoja ovlašćenja.

- Jasno je utvrđeno da su intervenciju policijskih službenika u ovom prihvatnom centru izričito tražili zaposleni u Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), s obzirom da su njihovi životi bili ugroženi. Jednostavno, morali smo da delujemo na takav način i upotrebimo fizičku silu - rekao je Kljajić kako ga citira agencija Fena.

Pojasnio je kako su migranti izazvali niz nereda a podetio je i kako se na ulicama Velike Kladuše koja se nalazi nedaleko granice s Hrvatskom, značajno povećao broj migranata za koje nema dovoljno mesta u migrantskom centru koji je tamo uspostavljen.

Slično je stanje i u Bihaću gde su opštinske vlasti zbog priliva migranata za koje nema mesta u prihvatnim centrima u gradu odlučile otvoriti novi kamp u selu Lipa udaljenom dvadeset kilometara. Tamo je sada nešto manje od hičjadu ilegalnih migranata no njima pogoduje blizina granice s Hrvatskom što koriste kako bi je u sve većem broju pokušali preći.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić pozvao je u petak sve u BiH da poduzmu mere kako bi se zaustavio "stampedo" migranata u Unsko-sansku županiju zapretivši kako će u protivnom organizirati postavljanje novih improviziranih kampova poput Vučjaka u kojem su migranti prošle godine boravili u krajnje nehumanim uslovima.

- Ukoliko krene stampedo migranata na Bihać o kojima niko neće voditi računa ja ću otvoriti još pet 'Vučjaka' i o njima će netko morati voditi računa - kazao je Fazlić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading