Kukao na sav glas! Crnogorski šef diplomatije žalio se Evropi i NATO - Srbija mu kriva za nemire u zemlji!

Autor: Novosti, Republika

Svet

18.05.2020

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović pokušao je pred međunarodnom zajednicom da odgovornost za proteste i tenzije u toj zemlji prebaci na - Srbiju.

RepublikaFoto: youtube.com/OtvoreniStudio
Srđan Darmanović

Darmanović je, kako se navodi, u Podgorici organizovao brifing za ambasadore zemalja Evropske unije i predstavnike NATO i na tom sastanku optužio Srbiju da je direktni i jedini krivac za zaoštrenu političko-bezbednosnu situaciju u Crnoj Gori.

Govorio je isključivo o navodnom mešanju Srbije u unutrašnja politička pitanja Crne Gore i optužio Beograd da namerno destabilizuje tu zemlju. On se nije osvrnuo na usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti, kojim su stvoreni uslovi da država upiše na sebe imovinu SPC. A upravo je ovaj propis bio povod za masovne mirne proteste, koji su prekinuti tokom epidemije, ali ovih dana kulminiraju posle hapšenja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i još sedmorice sveštenika SPC.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da je "velika laž da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore":

"Srbija se zalaže za dijalog, mir i stabilnost u Crnoj Gori, zabrinuta za položaj srpskog naroda i SPC, što je naše legitimno pravo po svim međunarodnim konvencijama. Podsetiću da Srba u Crnoj Gori ima više od 28 odsto i da je više od 70 odsto pravoslavnih hrišćana. Hrvatska, na primer, stalno postavlja pitanje položaja Hrvata u Srbiji, kojih ima 0,8 odsto. Pa kako to nije mešanje u unutrašnje stvari Srbije, a kad Srbija postavi pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, onda je to "brutalno mešanje".

Dačić podseća da je Srbija izrazila zabrinutost za situaciju nastalu posle usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti, koji je donet suprotno preporukama Venecijanske komisije, najave otimanja imovine SPC i hapšenja vladike Joanikija.

"To se može rešavati samo dijalogom, sve drugo može izazvati, prvi put u istoriji, sukob bratskih crnogorskog i srpskog naroda", kazao je.

Prema rečima šefa diplomatije, bezobrazno je da Podgorica optužuje Beograd za mešanje u unutrašnje stvari, kad je Crna Gora brutalno narušila teritorijalni integritet naše države priznajući Kosovo i glasajući u Unesku da Pećka patrijaršija i Dečani postanu kosovska kulturna baština. On se pita šta bi na to kazao kralj Nikola koji je 1913. na Cetinju rekao da su "hrabre vojske dve srpske kraljevine, bratskim zagrljajem na Pljevljima, kod Sjenice i na Đakovici, objavile celom svetu da je srpstvo na jugoistočnom Balkanu oslobođeno".

RepublikaFoto: Ministarstvo spoljnih poslova
Ivica Dačić

Dačić ističe da su tada u sastav Crne Gore ušli i Peć, Đakovica, Istok i Dečani i zaključuje:

"Poručujem crnogorskim vlastima: Lako ćete vi sa mnom, ja sam Srbin iz južne Srbije i da sam se ja pitao, nikad sa vama ne bih ni pravio zajedničku državu. Ali, pitao se unuk kralja Nikole, rođen na Cetinju, polucrnogorac, Aleksandar Karađorđević. Gledajte šta ćete sa svojim narodom, svojim građanima i svojom crkvom. Srbija je zainteresovana samo za mir, nikakva hegemonija nad vama nas ne interesuje, ali došao je kraj i vaše hegemonije u Beogradu".

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da je manir totalitarnih režima da krivca za unutrašnje probleme traže u inostranstvu:

- Tako i Đukanović optužuje Srbiju za posledice svoje politike koja je izazvala narodne proteste. Uostalom, Srbija ima pravo da komentariše dešavanja u Crnoj Gori, jer sve države imaju obavezu da se bore za univerzalna ljudska prava. A da ne govorim o tome da se u Crnoj Gori ugrožavaju i gaze prava srpskog naroda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading