Zurof: Sprečiti odavanje počasti ustaškoj državi

Autor:

Svet

15.05.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki centar "Simon Vizental" pozvao je juče vlasti Bosne i Hercegovine da zabrane održavanje mise za ustaše ubijene u Blajburgu pred kraj Drugog svetskog rata.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Efraim Zurof

Odavanje počasti "genocidnoj ustaškoj državi (NDH) nije uvreda samo za njene žrtve i njihove porodice već i za sve koji su se suprotstavili zločinima koje su počinile ustaše", naveo je ovaj centar u saopštenju povodom mise najavljene za subotu. Kako se dodaje, među onima kojih će se prisetiti na misi je i Maks Luburić, zadužen za koncentracione logore u Hrvatskoj, u kojima je brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

- Cenili bismo kada bi Vlada BiH sprečila da se održi ova travestija sećanja i pravde - napisao je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental".

Misu planiranu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu trebalo bi da predvodi nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić, pošto austrijske vlasti nisu odobrile da se skup održava na blajburškom polju, a zagrebačka katedrala je oštećena u nedavnom zemljotresu. Vrhbosanska nadbiskupija saopštila je da su planirane mere koje nameće bezbednosna i epidemiološka situacija. Kako je prenela Katolička medijska agencija Biskupske konferencije BiH, u katedrali će, uz kardinala Puljića i sveštenike, biti samo još 20 vernika, kojima je za to Crkva dala saglasnost, a njihova su imena prosleđena bezbednosnim službama.

Plenkoviću 1945. nije došla sloboda

Hrvatski premijer Andrej Plenković je na sednice vladi govorio o obeležavanju godišnjice "žrtava Blajburga" i poručio da je fašizam u Evropi poražen 1945, ali da tada nije došla sloboda, već je došao novi totalitarizam. On je kazao da je maj 1945. u Hrvatskoj sinonim za zločine i da je tada pobijeno više desetina hiljada ljudi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading