ĐUKANOVIĆ SKROZ PROLUPAO! Milove bolesne optužbe na račun Srbije: Vučić vodi biološki napad na Crnu Goru?!

Autor:

Vesti

14.05.2020

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Vučić poveo je zajedno sa SPC i prosrpskom opozicijom biološki rat protiv Crne Gore. Bolesne optužbe, iza kojih, sudeći po njihovom autoru, nesumnjivo stoji sam Milo Đukanović, došle su iz Podgorice nakon što je tamošnji režim brutalno pohapsio sveštenike Srpske crkve posle litije u Nikšiću na dan Svetog Vasilija Ostroškog.

Foto: youtube.com/Nemanja 00/Printscreen
Milo Đukanović (levo), Aleksandar Vučić (desno)

Tekst u kojem jedan od naslova glasi "Biološki napad iz Beograda" objavila je Al Džazira, a napisao ga je književnik Andrej Nikolaidis, koji se bezbroj puta dosad, godinama, kad god je to bilo potrebno Đukanoviću, ustremljivao na SPC, Vučića i Srbiju. Za njega, nije to nikakva tajna u Podgorici, važi da glasno izgovara (piše) ono što predsednik Crne Gore misli, ali ne sme javno da iznese.

GOMILA GLUPOSTI

Nikolaidis zbivanja u Nikšiću, čiji je epilog pritvor od 72 sata za vladiku Joanikija i još sedmoricu sveštenika SPC, poredi sa situacijom u Crnoj Gori kada su prvi put organizovane litije i razgorela se narodna pobuna zbog pokušaja otimanja svetinja. Potom iznosi gomilu nebuloznih teza.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Andrej Nikolaidis

Ko je Andrej Nikolaidis

Andrej Nikolaidis je godinama prepoznatljiv po najbrutalnijim i najogavnijim izjavama uperenim protiv Srbije, Srpske pravoslavne crkve i prosrpskih partija u Crnoj Gori. Zvanično, on je književnik, ali je dobro poznato da u stvari služi crnogorskom režimu da neuvijeno plasira njihove stavove koje iz raznih, najčešće diplomatskih razloga, ne mogu da izgovore. Svojevremeno je bio glavni savetnik predsednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića.

- Tako je, dakle, i ovog puta, istim metodom, na isti način, iz istog centra, uz iste aktere, sve pripremljeno za još jednu turu dizanja nacionalnih tenzija u Crnoj Gori. Ovog puta Beograd je (to je novo, pa treba biti zabeleženo), osim medijskog i političkog, izveo i biološki napad na Crnu Goru. U trenutku kada Crna Gora pokušava da iskoreni koronavirus, spase privredu i pod sloganom "corona free destination" organizuje turističku sezonu, iz Beograda je lansirana akcija koja minira napore epidemiologa, a od Crne Gore, umesto sigurne, stvara turističku destinaciju visokih političkih i etničkih napetosti. Ideja je prosta: sezona i pokušaj spasavanja crnogorske ekonomije će ili propasti zbog širenja virusa u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, što bi nužno izazvalo novi lockdown, ili zbog automobilskih i pešačkih litija, "spontanih nemira" i sukoba aktivista Demokratskog fronta sa policijom... Atmosfere političke i bezbednosne nestabilnosti, ukratko - iznosi besmislene, ali opasne optužbe Milov glasnogovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vučić i Irinej

Vučić i Irinej: Mirno i pribrano, nikom ne trebaju nemiri i sukobi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i nadu da će srpski narod postupati mirno i pribrano u trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe. To je navedeno u zajedničkom saopštenju nakon njihovog telefonskog razgovora.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu. Vučić je, kako se navodi, pružio punu podršku patrijarhu i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz mnogo uvažavanje prava i sloboda vernika SPC.

Patrijarh Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema SPC počela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti, uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice.

ŠTA SE DOGAĐALO U CRNOJ GORI

* U utorak, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, mirno i bez incidenata održana je liturgija u manastiru Ostrog uz prisustvo velikog broja vernika

* Iste večeri, po tradiciji, narod u Nikšiću izlazi masovno na litiju kroz grad u čast sveca

* Nakon litije policija uručuje poziv za saslušanje vladiki Joanikiju i još nekolicini sveštenika

* Joanikija i sveštenike maricom odvoze u policijsku stanicu

* Narod se okuplja ispred stanice, Joanikije pred ulazak poziva da se smire strasti

* Pred zoru Joanikiju i sveštenicima određuje se zadržavanje od 72 sata jer su navodno kršili mere vlade u borbi protiv korone

* Od ranog jutra narod protestuje širom Crne Gore, policija privodi učesnike skupova u Budvi, Bijelom Polju...

* Policija baca suzavac, razbija blokadu magistralnog puta Berane-Andrijevica-Plav i hapsi nekoliko ljudi

Podsetimo, u utorak, na dan velikog sveca, u Ostrogu je tradicionalno održana liturgija kojoj je prisustvovalo na hiljade vernika. Đukanović je prvo poslao kordone policije da spreče njihov dolazak, ali ih je potom povukao. Sve je prošlo bez i najmanjeg incidenta, međutim, narod se iste večeri okupio u Nikšiću na tradicionalnoj litiji, koja se u tom gradu svake godine održava na ovaj dan. Nakon šetnje u kojoj je učestvovao impresivan broj ljudi policija je privela na saslušanje vladiku Joanikija i još sedmoricu sveštenika pod izgovorom da su prekršili zdravstvene mere u borbi protiv korone, a negde pred zoru određeno im je zadržavanje od 72 sata.

Pojali u stanici

Sveštenici su u jednom trenutku u policijskoj stanici u Nikšiću počeli da poje. Na internetu se može naći i video-snimak ovog simboličnog prkošenja brutalnosti i bahatosti Milove policije.

KAO ENVER HODŽA

Sagovornici Srpskog telegrafa akciju Milove policije i lažne optužbe iznete na račun Beograda o navodnom biološkom ratu i pokušaju da se uništi turistička sezona, iako je Srbija saopštila da od 1. juna otvara granice s Crnom Gorom, ocenjuju kao još jedan pokušaj obračuna sa SPC i njenim vernicima. Podsećaju i da je sve počelo donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, iza kojeg se krije namera da se otmu svetinje Srpske crkve.

Mitropolit Porfirije poručio je vlastima u Crnoj Gori da teror nad SPC i vernicima nije rešenje.

RepublikaFoto: Promo foto
Marko Milačić

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić ukazao je da nisu lišeni slobode samo velikodostojnik i sveštenici SPC već su uhapšeni svi.

- Na ispitu smo, kao nikada dosad, svi mi, svako od nas, lično da ličnije ne može biti. Danas nas pravo u oči gledaju naši preci. Danas nas pravo u oči gleda Sveti Vasilije Ostroški - rekao je Milačić.

Policija bacala suzavac

Građani Andrijevice juče su od 11 sati držali u blokadi magistralni put Berane-Andrijevica-Plav. Oni su se, kako su rekli, na taj potez odlučili u znak protivljenja hapšenju vladike Joanikija. Jake policijske snage su oko 14 časova suzavcem i uz upotrebu sile razbile blokadu puta, uhapsivši više osoba, javio je podgorički portal In4s, koji je objavio i video-zapis sa lica mesta.

Takođe, u Beranama i Budvi su privođeni građani koji su protestovali protiv hapšenja vladike i sveštenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
aca

14.05.2020 06:27

Milo, stvarno nije normalan.

Milica

14.05.2020 20:43

@aca - Covek koji primenjuje nasilje ne moze biti normalan.

Vesna

14.05.2020 06:28

Đukanoviću se bliž kraj monopolističke vlasti u Crnoj Gori, pa sada vodi agresivnu propagandu protiv Srbije jer u nama vidi najvećeg neprijatelja.

Jelena

14.05.2020 06:29

Milo je odlepio.