MRAČNI FETIŠ VOĐE IZ KOMŠILUKA: Milanović odgovorio Orbanu zbog mape "velike Mađarske"

Autor: Tanjug

Svet

07.05.2020

17:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na najnovije pojavljivanje u javosti mape "velike Mađarske", kojom je premijer Viktor Orban čestitao maturantima ispit iz istorije, reagovao je predsednik Hrvatske Zoran Milanović pozivom maturantima da ne objavljuju karte, koje, kako je naveo, Hrvatsku čine većom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Milanović

Mađarski premijer je, naime, juče objavio na svom fejsbuk profilu čestitku maturantima koji na maturi pišu istoriju.

Čestitku je ilustrovao globusom na kojem se vidi mapa "velika Mađarska", koja obuhvata deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Milanović je dana stakođe na svom fejsbuk profilu maturantima poručio da ne objavljuju karte koje Hrvatsku čine većom.

- Povodom karte/globusa na kojem se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susedna i, u novijoj istoriji, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku hroničnih 'kartomana', moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: Hrvatska je moderna evropska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne istorijske karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine evropskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih 'šerovati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki put iznova začude 'istorijske' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku - napisao je Milanović.

Ocenio je da je reč o provokaciji, kako kaže, onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima.

- Učite iz istorije, ali gledajte u budućnost - poručio je Milanović.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading