Posle udesa makedonskoj policiji ostaje jedan Mi-17

Autor: balkansec.net

Svet

04.05.2020

13:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije ostalo je bez jednog od dva Mi-171 (MAP-7711) u udesu 4. maja u oko 11 časova i 30 minuta na aerodromu Petrovac. Prema zvaničnom izveštaju najverovatnije vetar je prevrnuo helikopter koji je pretrpeo velika oštećenja. Od pet članova posade i putnika lakše je povređen jedan, a četiri su prošla bez povreda.

RepublikaFoto: Youtube/TheFlightChannel
Foto: Ilustracija

Za MUP Severne Makedonije gubitak helikoptera je veliki udarac za njene sposobnosti jer sada ima samo jedan jedini Mi-171.

Helikopter koji se prevrnuo je jedan od dva primerka remontovana u zavodu "Moma Stanojlović" u Batajnici koji je bio podugovarač ruske firme "Ruski Helikopteri" glavnog nosioca radova na remontu.

Četiri srednja transportna helikoptera porodice Mi-17 nabavljena su za policijsku vazduhoplovnu jedinicu "Jastrebovi" početkom 2009. godine. Dva su bila u varijanti Mi-171, a dva Mi-17V-5. Maskirna boja helikoptera i nosači naoružanja bili su jasna slika koja je ukazivala na snažnu paravojnu komponentu jedinice.

Izraelska firma Elbit Sistem modernizovala je avioniku Mi-171 koji su prilagođeni za korišćenje uređaja za letenje noću, zatim ugrađeni su infracrveni sistem za osmatranje, satelitska navigacija, i ekran za prikaz podataka i niz drugih uređaja koji su omogućili izvršavanje zadataka po noći i u složenim meteorološkim uslovima.

Paket modernizacije nosi oznaku "Balkan" i čuva se kao poverljiva informacija.

Manir "Jastrebova" je tajnost aktivnosti i tehnike koju poseduju od 2009. Do nedavno sačuvano je od javnosti da poseduju dronove Hermes-450 izraelske proizvodnje. Do sada još uvek nije objavljeno da su dronovi naoružani laserski vođenim raketama.

Oba Mi-171E posle isteka prvog međuremontnog ciklusa poslani su pred kraj 2017 godine na remont u Batajnicu. Ponovo su poleteli oktobra 2018. godine i posle probnih letova vratili su se u matičnu bazu na aerodromu Petrovac.

"Jastrebovi" su imali dva Mi-17V-5 od kojih je jedan uništen u katastrofi 10. jula 2014. godine kada su stradala četiri člana posade i to vodeći ljudi jedinice. Drugi primerak je prizemljen zbog isteka međuremontnog ciklusa i čeka na radove.

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije nadalo se da će MUP da se odrekne velikih i za održavanje zahtevnih letelica i da će da preuzme Mi-171/17V-5. U Strategijskom pregledu odbrane iz 2018. navedeno je da se razmatra potencijalna integracija upravljanja transportnim helikopterima u državi koje ima resor odbrane i resor unutrašnjih poslova.

U sastavu Armije Severne Makedonije sada su šest komada Mi-17: po dva Mi-17 i Mi-8MT remontovana 2017 i 2018. i dva Mi-8MT koja su prizemljena i čekaju da se ove godine ugovori remont.

Prema dugoročnom planu razvoja sistema odbrane Severne Makedonije iz 2019. za sada zadržaće se Mi-17 u naoružanju, ali do 2024-2028. pristupiće se nabavci nove namenske platforme zapadne proizvodnje. za taj plan predviđeno je okvirno 216 miliona eura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading