BIH ne da Rusima da dezinfikuju zdravstvene ustanove: Ostali na graničnom prelazu

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

01.05.2020

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici vojske Ruske Federacije koji su danas trebalo da dođu u Mostar kako bi, na molbu predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednika HDZ-a BiH Dragana Čovića izvršili "dekontaminaciju" i "dezinfekciju" Univerzitetsko- kliničke bolnice Mostar, ostali su na Graničnom prijelazu Rača jer im nije dozvoljen ulazak iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako prenosi Radio Sarajevo, institucije Bosne i Hercegovine donele su odluku da pripadnici ruskih oružanih snaga, dakle, strane vojne sile, ne mogu ući na teritoriju BiH bez njihove saglasnosti.

Informaciju da pripadnici ruskih snaga nisu uspeli ući u BiH objavio je danas Hrvatski medijski servis (HMS) blizak Hrvatskoj demokratskoj zajednici, nazivajući takvu odluku "sramnom".

HMS optužuje "bošnjačke ministre" da su "otpočeli igrokaz kako bi se opstruirala ruska humanitarno-medicinska pomoć žiteljima Mostara".

Portal dalje navodi da je Direkcija za kordinaciju policijskih tela koja je juče dostavila Graničnoj policiji plan eskorta ruskog humanitarno- medicinskog konvoja, taj plan danas povukla, dok "ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije dostavio saglasnost GP BiH u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli za ulazak ruskog konvoja u BiH".

Ministarstvu spoljnih poslova BiH se ranije notom obratila Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu u kojoj traži "dozvolu za ulazak na teritoriju BiH 24-članog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila" za "dekontaminaciju" i "dezinfekciju", koji bi na osnovu Čovićevog zahteva pružili pomoć bolnici u Mostaru.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić odbio je da da saglasnost za ulazak pripadnika ruske vojske.

U međuvremenu je, kako navodi Radio Sarajevo, i vrh Oružanih snaga BiH zatražio odgovor po kom aranžmanu dolaze pripadnici ruske vojske, jer, kako kažu, ne postoji bilateralni sporazum, niti su Oružane snage BiH upoznate sa detaljima ovih aktivnosti.

Početkom aprila isti kontigent ruske humanitarne pomoći u vidu vojno-medicinskih stručnjaka i njihovih vozila za dezinfekciju stigao je avionom iz Srbije u BiH i uradio dezinfekciju zdravstvenih ustanova, bolnica i kliničkog centra širom Republike Srpske, podseća Klix.ba

Ruski stručnjaci su u RS došli na poziv člana Predsedništva BiH Milorada Dodika uz prethodnu najavu Ambasade Rusije Ministarstvu spoljnih poslova BiH koje je tada dalo saglasnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading