(FOTO) TORTURA! Ustaše uništile imanje porodice Gagić! LINTA: Najoštrije osuđujem ovaj vandalizam

Autor: Republika

Svet

25.04.2020

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta najoštrije osuđuje vandalsko uništavanje 80 stabala maslina i badema srpskoj porodici Gagić u selu Biljane Gornje kod Benkovca.

RepublikaFoto: Informativna služba saveza srba iz regiona
Uništena stabla

Gospođa Mira Gagić (69 godina), nakon proterivanja iz Zadra 1991. godine i zatim proterivanja u zločinačkoj akciji „Oluja“ 1995. godine odlučila je 2010. godine da se vrati u svoje rodno selo Biljane Gornje i obnovi kuću. U polju, na predelu koji se zove Strane, zasadila je 2017. godine, uz pomoć svog sina Aleksandra, 80 stabala maslina i badema.

Kada je Mira 15. aprila ove godine otišla do njive, videla je suve listove i grane na bademima i maslinama. 

RepublikaFoto: Informativna služba saveza srba iz regiona

Bilo je očigledno da su uništeni i Mira je opravdano posumnjala da su poprskani otrovom. Odmah je istog dana pozvala policiju koja je došla i izvršila uviđaj.

Inspektori za zaštitu životne sredine rekli su Miri Gagić da ukoliko želi da pokrene postupak za pronalaženje krivaca to mora da učini o svom trošku. To praktično znači da treba lično da pošalje uzorke lista i zemlje na Poljoprivredni fakultet u Zagreb, kako bi se utvrdilo čime su stabla poprskana.

Troškovi analize koštaju 10 000 kuna ili skoro 1.500 evra što je veliki novac za Miru Gagić.

Linta traži da nadležni organi pronađu i kazne krivce koji su počinili krivično djelo uništavanja tuđe imovine, kao i da izvrše objektivnu procjenu i nadoknade štetu Miri Gagić za uništena stabla maslina i badema.

RepublikaFoto: Informativna služba saveza srba iz regiona

Linta navodi da je u noći između 15. i 16. aprila, u četiri sata ujutro, više nepoznatih lica preskočilo ogradu Mire Gagić i ušli u dvorište. Zatim su počeli snažno da lupaju na vrata i prozore kuće i u kante u dvorištu kako bi uputili prijetnju ženi od 69 godina samo zato što je prijavila policiji uništavanje stabala badema i masline.

Mira Gagić je ponovo pozvala policiju koja je došla na uviđaj ali počinilaca naravno nije bilo. U pitanju je kukavički napad grupe vandala sa ciljem zastrašivanja i protjerivanja Mire Gagić i ostalih Srba iz Biljana Gornjih. Postavlja se pitanje od koga su vandali saznali da je Mira Gagić prijavila policiji uništavanje stabala maslina i badema?

Očigledno je da postoji sprega zaposlenih u policiji i vandala. Linta poziva nadležne organe da u najkraćem roku pronađu i oštro kazne nalogodavce i počinioce ovog srbomrzačkog napada na Miru Gagić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading