DODIK NAPRAVIO RAČUNICU: Bolje pozajmica sa malom kamatom, nego da propadne ekonomija

Autor: Tanjug

Svet

22.04.2020

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srpska je u nemogućim uslovima obezbedila stabilnost fiskalnog sistema. Obezbeđeno je da budžet i fondovi ne zavise od stranih intervencija i pokazana je samoodrživost javnih finansija", rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, u intervjuu za Sputnjik.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Milorad Dodik

Kaže da se i u vremenu pandemije, u određenim slučajevima, pokazalo nefunkcionisanje BiH, a Republika Srpska je održiva i dokazala je da može autentično da donosi odluke, prenosi Srpskainfo.

Najvažnije je da je Srpska obezbedila fiskalnu stabilnost, kaže srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Nema veliku zaduženost, jer 37 odsto BDP daleko je ispod dozvoljene granice od 60 procenata. Novi kredit MMF-a je prihvatljiv jer je kamata od 1,05 odsto niska, a grejs period je 39 meseci.

- Manja je šteta zaduženost po niskoj kamati nego da nam padne ekonomija - istakao je on.

Republika ima oko milijardu i po maraka investicija. Planira se dve do 2,5 milijarde novih ulaganja. Ako to bude ostvareno imaćemo potsticaj razvoju. BiH se i kod obezbeđivanja kredita kod MMF-a pokazala nefunkcionalna, jer ni to se, kaže Dodik, nije moglo dogovoriti bez stranog uticaja, prenosi RTRS.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading