(VIDEO) Skupo ih koštao Uskrs: Napadačima na novinare preti i do 5 godina robije

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Svet

13.04.2020

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Policija je privela dvojicu napadača na novinarke kod crkve u Splitu, pokrenuto je kriminalističko istraživanje, a predviđena kazna za ovo delo je do pet godina zatvora.

Foto: youtube.com/aljezeerabalkan/printscreeen
Foto: Ilustracija

Sveštenik Josip Delaš je među onima koji uporno odbijaju da se pridržavaju propisanih mera zaštite od širenja koronavirusa, a hrvatski portal Novosti podseća da je Delaš još pre nedelju dana jasno rekao da mu niko, pa ni policija, ne može narediti da crkvu drži zatvorenom i da će održati misu za Uskrs, zbog čega je zaradio prekršajnu prijavu.

To mu, kažu, pritom nije bilo dosta pa je još "pozvao Boga" da kazni policajce.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je juče da su privedena dvojica napadača i da je pokrenuta kriminalistička istraga zbog krivičnog dela nasilja.

Prema Krivičnom zakonu "ko osobu u obavljanju poslova od javnog interesa ili javnog službenika u obavljanju javne službe silom ili pretnjom da će idirektno upotrebiti silu spreči u obavljanju poslova od javnog interesa ili javne službe, biće kažnjen kaznom zatvora do tri godine", a ako je pritom toj osobi naneta telesna ozleda, raspon kazne povećava se na od šest meseci do pet godina zatvora.

Upitan zašto nije bilo policije ispred crkve, a s obzirom na to da je sveštenik jasno najavio da će za Uskrs održati misu, Božinović je rekao je da su mu iz splitske policije kazali da se situacija poslednjih dana smirila i da nisu imali dojavu o održavanju mise.

Splitsko-makarska nadbiskupija ponovo se danas ogradila od ponašanja, izjava i stavova sveštenika Delaša, koji je i jutros održao misu, uprkos zabrani i jučerašnjem incidentu.

- Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne doprinose hrišćanskoj proslavi Uskrsa - poručili su iz nadbiskupije.

Komentari (0)

Loading