I Crna Gora se upisla u listu zaraženih: Potvrđena dva slučaja!

Autor: rtcg.me, republika.rs

Svet

17.03.2020

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crna Gora registrovala je dva prva slučaja koronavirusa. Reč je o dve žene rođene 1948. i 1973. godine i tokom prethodnog perioda boravile su u pogođenom području. Jedna osoba je iz Ulcinja, a druga je iz Podgorice i stabilnog su zdravstvenog stanja, saopšteno je na konferenciji za novinare.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jedna osoba je bila pod nadzorom, druga nije jer je došla iz zemlje koja nije bila tretirana. Obe se nalaze kod kuće," kazao je Boban Mugoša.

"Obe se nalaze kod kuće, mi smo pre desetak minuta potvrdili slučajeve. Prvo se uradi test, a onda mora po protokolu da se potvrdi. Čim smo videli test odmah smo obavestili javnost," naveo je Mugoša.

Jedna gospođa je došla iz SAD pre 12 dana, druga iz Španije i bila je pod nadzorom, istakao je on.

Mugoša kaže da je Crna Gora zemlja, koja pored Hrvatske, u regionu ima najviše testiranja.

Mugoša je istakao da jedna od zaraženih osoba živi sama, a druga u porodici, pa će morati da sprovedu i dodatna testiranja.

- Jedna je bila na klinici, a druga je boravila kod kuće i išli smo da od nje uzmemo uzorak - rekao je Mugoša.

Poslednjih dana bilo je više testiranja, rekao je on.

- Nismo štedeli što se tiče testiranja, ali ovo je bolest koja ne pokazuje odmah simptome, danima možete da se osećate malaksalo - rekao je Mugoša.

Nema mesta panici saopštio je Marković. Pred nama je nova zahtevnija faza u kojoj moramo da uradimo sve da sprečimo širenje koronavirusa.

- Jasno je da prvi slučajevi obolevanja nisu bili neočekivani, i vrlo je verovatno da će uskoro doći do otkrivanja novih slučajeva - rekao je Marković.

Nacionalno Koordinaciono telo je danonoćno i požrtvovano pratilo celu situaciju. Svi ostajemo tim i želim da istaknem ulogu građana koji su pokazali svest i disciplinu, ali je pred nama nova zahtevnija faza.

- Potrebna nam je još jača disciplina, odgovornost, više solidarnosti, kako bi se prilagodili novonastaloj situaciji. Pored zdravstvenih ova epidemija predstavlja ozbiljan ekonomski izazov. Pripremamo odgovore sa raspoloživim mogućnostima - naveo je Marković.

Marković je rekao da nisu želeli da uvode demonstraciju sile na ulicama Crne Gore.

- Verujem da ćemo ovim merema koje je danas nacionalni tim utvrdio, podstaćI stanovništvo da građani nemaju kontakte koji mogu biti rizični. Mi smo mala zajednica koja može da poštuje mere, ovde nije potrebna prisila. Možemo svi zajedno da kontrolišemo ovu situaciju, kao što smo to radili i do sada - rekao je Marković.

Marković je istakao da je Crna Gora ponudila svoje luke za trgovinu i ekonomske aktivnosti susednim zemljama.

- Verujemo da ćemo na taj način podstaći sve zemlje da na taj način razmišljaju. Imali smo problem sa većim brojem kamiona i sa robom koja je zaustavljena na granici, ali smo uspeli taj problem da rešimo i tako ćemo raditi i u drugim slučajevima rekao je Marković, ističući da je bilo i manjih blokada na granici sa Srbijom ali i to su prevazišli.

- Nema razloga za brigu, svega ima dovoljno. Treba samodiscipline i odgovornosti - rekao je Marković.

 - Držati se kuće, odzlaziti samo kad je neophodno, a mi ćemo pratiti sve i nove mere saopštavati kada to bude potrebno - naveo je Mugoša.

Dve nove lokacije za karantin

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je pored dva karantina koje je Vlada već odredila u Danilovgradu i Ulcinju, na predlog Ministarstva zdravlja odredila još dve lokacije za karantin a to su Policijska akademija u Danilovgradu i kao i privatni Studentski dom kompanije Kroling koji je potpuno ispražnjen.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Foto: Ilustracija

Eraković: Apsolutno smo spremni

Direktor KCCG Jefto Eraković saopštio je da je Crna Gora poslednja zemlja u evropi koja je registrovala tek danas prve slučajeve virusa koji smo svi mesecima već očekivali.

- Spremni smo i stručno i kadrovski i organizaciono za koronavirus. Apsolutno u svim segmentima smo spremni. Slede teški dani za zdravstvene radnike Crne Gore. Slede dani puni ogromnog rizika, ali poznavajući sve zdravstvene radnike znamo da smo svi spremni. KCCG će poneti najteže breme. Spremni smo imamo zaštitnu opremu, respiratore. Za dva dana ćemo imati 57 respiratora. U ovom trenutku pacijentkinjama kod kojih je registrovan virus, za sada nisu potrebni respiratori - naveo je Eraković.

- Obaveza je svih nas da koristimo zaštitnu opremu i zaštitićemo i zdravstvene radnike - rekao je on.

- Imamo položaj Hotel Premijer u neposrednoj blizini KCCG, ustupio je svoje prostorije, tako da će zdravstveni radnici koristiti pune kapacitete tog hotela. O svemu smo razmišljali - rekao je Eraković.

- Bolnica u Baru i bolnica u Beranama spremne su apsolutno za prijem pacijenata - rekao je Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading