ZAOŠTRENE MERE U SLOVENIJI: Obustavljeni javni prevoz i nastava u školama, zatvoreni lokali...

Autor: Tanjug, Republika

Svet

15.03.2020

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenačka vlada i krizni štab u subotu su doneli nove mere u cilju ograničavanja epidemije koronavirusa, među kojima je i zatvaranje lokala i obustava javnog saobraćaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je saopšteno nakon sednice koja je održana kasno sinoć, od ponoći će privremeno biti zaustavljen javni putnički autobuski i železnički saobraćaj, uvodi se kontrola sprovođenja preventivnih mera u prodavnicama i zabranjuje rad lokala.

- Mnogi još nisu svesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji - rekao je ministar zdravlje Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputstava o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana "puni", prenosi Hina.

Od ponedeljka se, prema ranije donesenoj odluci, zatvaraju na najmanje dve sedmice vrtići, škole i fakulteti.

- Blizu smo scenariju koji gledamo u susednoj Italiji - rekao je na sednici vlade i kriznog štaba Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inostranstva, što je na početku bio slučaj.

Gantar je potvrdio prvi slučaj umrlog od posljedica koronavirusa, starijeg muškarca u staračkom domu u Metliki i dodao da se sledećih dana očekuje veći broj težih slučajeva.

Prema službenim podacima, u Sloveniji je zaražena 181 osoba, ali i infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

Broj potvrđenih slučajeva poslednjih dana je naglo rastao, a vlasti su najavile da će ubuduće podatke o testiranjima objavljivati na internetu, a na na konferencijama za novinare.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading