Moja beba živi jer je bog tako hteo! Heroina litija o snazi molitve

Autor:

Svet

27.02.2020

06:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od heroina istorijskih litija za odbranu srpskih svetinja u Crnoj Gori interpretatorka duhovne muzike Danica Crnogorčević pravi je primer da da se uz veru u boga pobeđuju i najteži trenuci u životu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Danica Crnogorčević sa porodicom

Ona za Srpski telegraf svedoči kako su usrdne molitve pomogle da njena prerano rođena beba preživi i izraste u živahnu i veselu devojčicu.

- Pre dve godine, 10. februara, sveštenik Predrag Šćepanović krstio je Kasijanu u inkubatoru u trenucima kada je bila u kritičnom stanju - napisao je na Daničinom Fejsbuk profilu njen suprug Ivan, inače đakon.

Njihova beba je rođena dva meseca pre termina zbog Daničinog povišenog krvnog pritiska, koji je bio 230 sa 125.

SVETA TAJNA

- Poslata sam hitno u Klinički centar, a pola sata po dolasku pukao mi je vodenjak, Gospod je tako uredio. Kada se rodila, doktori su se borili za Kasijanin život na neonatologiji, ali gotovo da niko nije verovao da će uspeti da se izvuče - priča Danica.

Dan posle porođaja je nazvao vladika i rekao da bi Kasijanu trebalo krstiti što pre. Odmah posle krštenja bebino stanje je krenulo nabolje. Dok je bila u inkubatoru, svi su je zvali Živka, a prohodala je sa 11 meseci, mada je na rođenju bila teška samo kilogram i po.

Foto: Privatna arhiva
Danica Crnogorčević sa porodicom

- Ljudi nisu svesni koliko je važna Sveta tajna krštenja. Takođe je važna i molitva. Tokom trudnoće sam svakodnevno čitala Akatist Presvetoj Bogorodici, Psaltir, kao i Sveto pismo, tokom zime sam i noćila u manastiru Ostrog. Uverena sam da je moja čvrsta vera u Gospoda pomogla da beba preživi - kaže ova hrabra žena.

Problem u bolnici je nastao kada je jedna od doktorki bila skeptična povodom krštenja, ali na insistiranje porodice Crnogorčević, bebu je ipak krstio otac Predrag u prisustvu kuma Radula Živaljevića. Primetno je bilo da je odmah nakon krštenja naglo počela da opada infekcija.

Pomirila "Delije" i "Grobare"

Danici je uspelo što mnogima nije: da i zvezdaši i partizanovci na finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu zajedno s njom uglas pevaju "Sini jarko sunce sa Kosova". Ona ističe svoju privrženost kosovskoj tradiciji i veliča srpsko junaštvo.

- Gde je vera, tamo straha nema - kaže Danica.

Pojavom i glasom nadahnula je i desetine hiljada vernika ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a ističe da su joj na prvom mestu Crkva, otadžbina i porodica. Njene pesme imaju i po po nekoliko stotina hiljada pregleda na Jutjubu.

Kasijana je sada zdravo i živahno dete, nakon nje, Danica je dobila i sina Jovana, koji je rođen na veliki praznik Jovanjdan. Ime bebe Kasijana nije odabrano slučajno, reč je o naslovu knjige vladike Nikolaja, koju je njen suprug, tadašnji verenik, poklonio Danici da pročita. Bila je obostrana želja da dete nosi to ime. U knjizi se govori o životu jedne monahinje, čiji se grob nalazi u manastiru Mileševa.

Nadajmo se najboljem

Redovna je na litijama, a povodom aktuelne situacije u Crnoj Gori kaže:

- Nacionalne televizije u Crnog Gori smanjuju broj vernika i krije prave podatke. Ne znam šta će biti, ali mi se svi molimo i nadamo najboljem mogućem ishodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading