EPIDEMIJA SE ŠIRI PO BALKANU: Troje Kineza hospitalizovano u Sarajevu zbog sumnje na koronavirus

Autor: Telegraf, Republika

Svet

25.02.2020

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Zbog sumnje na koronavirus tri pacijenta su smeštena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS)", potvrdila je Sebija Izetbegović, generalni direktor ovog centra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Reč je o kineskim turistima koji nisu lošeg zdravstvenog stanja, a do večeras ćemo imati rezultate - navela je ona.

Inače, u Sarajevu je danas ponovo zasedao Krizni štab Kantona.

Kako je rekla Aida Pilav, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo i šefica Kriznog štaba, svaki dan stižu nove informacije.

- Svaki dan stvari se menjaju, i dalje dajemo preporuke. Još više su pojačane mere nadzora i na graničnim prelazima. Osim osoba koje dolaze iz Kine, ove mere se odnose i na osobe iz Južne Koreje, Irana i Italije - rekla je Pilav.

Kako je pojasnila, svi pacijenti sa simptomima ostaju u kućnoj izolaciji najmanje 14 dana. To znači da ne izlaze iz stanova, ali da ostaju u stalnom telefonskom kontaktu s lekarima. Po potrebi lekar dolazi na lice mesta.

- Dakle, nema potrebe da izlaze iz kućnih prostorija i borave u domovima zdravlja ili bolnicama, gde bi još više bili izloženi riziku - rekla je Pilav.

Podsetimo, ranije danas je potvrđeno da je virus stigao u Hrvatsku.

Virus je dijagnostifikovan kod mlađeg muškarca koji je hospitalizovan u Zagrebu. U Rijeci se jedan čovek nalazi u izolaciji. Reč je o radniku koji je nedavno došao iz Italije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maxmen

26.02.2020 02:16

Ovo smrdi jako,jako.Prvo ce ko fol proglasiti pandemiju,onda *izmisliti*vakcinu koja ce ustvari ubiti veci dio covjecanstva. Znate ono, smanjiti broj ljudi na planeti na 1milijardu da bi dobro funkcionisala.??????