Oružje džihadistima ide kroz Hrvatsku!

Autor:

Svet

04.10.2017

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki Pentagon preko Hrvatske naoružava džihadiste na Bliskom istoku i pobunjenike u ratom razrušenoj Siriji, koji su često povezani i sa teroristima. To je otkrila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), koja je objavila da su Hrvati sklopili dil o transportu naoružanja sa Amerikancima nakon što je Nemačka prestala da to i dalje radi za Vašington. Tako je od aprila ove godine, navode istraživači BIRN, preko hrvatskog aerodroma "Rijeka" na ostrvu Krku prošao značajan broj aviona koji su prevozili municiju i neidentifikovanu vojnu opremu za ratove na Bliskom istoku.

Kolinda Grabar Kitarović

- Poslednjih pola godine preko ostrva Krka prešlo je 14 teretnih letelica punih oružja. Iz "Rijeke" su priznali da je u 2017. bilo više takvih letova, ali su odbili da odgovore na pitanje kakav teret prenose - navode se u izveštaju BIRN i naglašava da je na svakoj letelici bila specifična oznaka CBM, koja potvrđuje da se radi o teretnom prevozu Pentagona.

Lavrov: SAD da krvavim provokacijama izazivaju ruske snage na sirijskom tlu

Aerodrom "Rijeka" na Krku glavni je centar koji Amerikanci koriste za svoje akcije na Bliskom istoku, među kojima je i sumnjivo naoružavanje raznih militantnih grupa

- Međutim, pre sletanja na aerodrom na Krku ti letovi nosili su oznake komercijalnih, što ukazuje na to da je vojni teret zapravo preuzet u Hrvatskoj - naglasili su istraživači.

Kako objašnjavaju, njihovi dokazi pokazuju da se radi o oružju bivšeg Sovjetskog bloka namenjenom za Bliski istok.

Ranije se transport oružja obavljao preko Nemačke, ali ona je vremenom obustavila tu saradnju sa Vašingtonom

- Registar letova takođe pokazuje kako avioni Pentagona redovno transportuju vojne zalihe između Kuvajta i Katara, središta za oružje namenjenog sirijskim pobunjenicima. Tokom juna i jula zabeležena su četiri leta prevoznika "Silk Veja" iz Azerbejdžana, a otkriveni dokumenti pokazuju da su ti avioni dostavili municiju za oružje sovjetskog tipa iz Azerbejdžana do Hrvatske. Pritom, sve to se odvija prema nalogu specijalne Pentagonove vojne jedinice SOCOM. On, inače, kupuje opremu za borce protiv militanata, takozvane Islamske države u Siriji, ali i za druge saveznike SAD - navodi BIRN.

Osim toga, američka baza podataka o saveznim troškovima objavila je dokument koji dokazuje da je Pentagon zaista ranije koristio baze u Nemačkoj za transport oružja u Siriju.

- Do promene rute za prenos oružja došlo je u isto vreme kada je Pentagon potpisao ugovor s Agencijom "Alan", hrvatskom državnom firmom za oružje. Reč je o sporazumu vrednom 12,4 miliona dolara za oružje bivšeg Sovjetskog bloka - istaknuto je iz BIRN i navedeno da je Agencija "Alan" kontaktirana zbog potvrde priče, ali iz te organizacije nisu imali komentar.10 letova Pentagonovih aviona od "Rijeke" do baze SAD u Kataru zabeleženo je od aprila dosad

10 letova Pentagonovih aviona od "Rijeke" do baze SAD u Kataru zabeleženo je od aprila dosad

- Čvrsto poričemo svaki zaključak i pretpostavku vaše poruke - odgovorili su iz agencije.

Podsetimo, Amerika je često napadana da osim naoružavanja pobunjenika protiv režima sirijskog predsednika Bašara el Asada njene puške, municija, granate i slično, stižu i u ruke boraca Al Nusra fronta, nekadašnjeg ogranka terorističke Al Kaide. To je često tvrdila Ruska Federacije, čiji je šef diplomatije Sergej Lavrov i juče je optužio SAD da krvavim provokacijama izazivaju ruske snage na sirijskom tlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading