Režim u Podgorici bi od Mitropolije da napravi sektu CPC: Amfilohije o dešavanjima u Crnoj Gori

Autor: Tanjug

Svet

15.02.2020

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narod Crne Gore je vaskrsnuo, kaže mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i poručuje da je stav Episkopskog saveta, sveštenstva, vernika i građana koji učestvuju u litijama u toj zemlji da se ide do konačne, "Hristove pobede".

RepublikaFoto: youtube.com/ Atlas TV Montenegro
Mitropolit Amfilohije

Amfilohije u intervjuu za "Novosti", međutim, upozorava da "režim pokazuje toliku tvrdoglavost i agresivnost" da ima utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja i ocenjuje da je "sve što režim radi zasnovano na lažima".

- Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod - od deteta do starca - vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva - rekao je Amfilohije povodom protesta protiv Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Podsećajući da je Crna Gora u svojoj istoriji nekoliko puta iskusila bratoubilaštvo, navodi da je zabrinut što korene toga prepoznaje u postupcima aktuelne crnogorske vlasti.

- Litije su mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje. Opasnost od sukoba vidim u najavljenom povlačenju policije, mogućim provokacijama, incidentima... Režim pokazuje toliku tvrdoglavnost i agresivnost, da imam utisak da ne bi prezao ni od primene nasilja. Učinićemo sve da se to izbegne - napominje on.

 

 

Dodaje i da je "sve što režim radi zasnovano na lažima".

- Poništili su odluke Podgoričke skupštine, iako je ogromna većina ondašnjih Crnogoraca bila za prisajedinjenje Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Oni to danas tumače kao nestanak Crne Gore, iako zaboravljaju da je tada i Srbija nestala, odnosno izgubila svoje ime, a ne samo Crna Gora - ukazuje Amfilohije.

Ističe i da je ideja o ujedinjenju sveukupnog Srpstva i obnovi Pećke patrijaršije ideja kralja Nikole, dok je Podgorička skupština bila svojevrsni izraz ovih stremljenja.

- Bez obzira na to, oni danas izmišljaju istoriju i menjaju volju kralja Nikole. Istorija mi daje za pravo i da Mila Ðukanovića nazivam izdajnikom Crne Gore, jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku sa Kosova Hašimu Tačiju, koji je sramota izuzetno patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda - poručuje Amfilohije.
 

Milo Đukanović

Upitan da li će najavljeni dijalog između SPC i države pomoći u smirivanju situacije i otklanjanju manjkavosti zakona, Amfilohije kaže da je dobio pismo premijera Duška Markovića kojim poziva na dijalog, ali o sprovođenju Zakona, što je, napominje, za crkvu neprihvatljivo.


- Sadašnja vlast jeste za dijalog, ali tako da mi budemo izršioci njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore. Zaparavo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet - kaže Amfilohije.

Na pitanje da li vlast ima dobru volju da reši krizu i pronađe rešenje, on ocenjuje da se ne bi reklo, sudeći po njihovim javnim reakcijama.

- Imam utisak da je premijer Marković nešto otvoreniji i da više naginje dogovoru, dok predsednik (Milo) Ðukanović otvoreno demonstrira nedostatak bilo kakve volje da se postigne kompromis. Išao je dotle da naše litije karakteriše ''ludačkim pokretom''. Njega prate i saradnici koji Podgoricu porede sa Teheranom, a nas optužuju da Crnu Goru pretvaramo u pravoslavnu džamahiriju. Eto kakvoj dobroj volji možemo da se nadamo - zaključuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
BEPA

16.02.2020 13:57

Само Слога Светиње Спасава.