Dodik i Čović spremili predlog izbornog zakona - legitimni narodi moraju sami da biraju vlast

Autor: Tanjug, Republika

Svet

13.02.2020

16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici SNSD i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, razgovarali su danas u Istočnom Sarajevu o izbornom zakonodavstvu i aktuelnoj političkoj situaciji u toj državi, uz ocenu da je saradnja dveju stranaka u kontinuitetu dobra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dragan Čović i Milorad Dodik

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je jedna od tema njihovog razgovora bila i Izborni zakon.

Rekonstrukcija Izbornog zakona je, prema njegovim rečima, potrebna u delu da konstitutivni narodi moraju biti legitimni birači svoje vlasti.

- Mi ćemo u dogledno vreme predati Predlog tog zakona kao i način kako eliminisati strane sudije iz Suda BiH - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je upoznao Čovića da će Srpska obustaviti odlučivanje u organima BiH, jer, kako je rekao, smatra da je ovo jedan od važnih trenutaka u BiH.

Razgovarali su, kazao je, i o formiranju vlasti na nivou BiH i istakao da bošnjačka strana namerno opstruiše, da ne želi da se izabere ministra i zamenika ministra izmišljajući, kako je rekao, nove uslove.

Kazao je da su SNSD i HDZ BiH odlučne da obrane koncept konstitutivnosti naroda u BiH.

- Verujem da je BiH u bezizlaznoj situaciji - naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, istakavši da je jedan od glavnih krivaca međunarodna zajednica.

- Zapad ima istorijsku odgovornost da odgovori na pitanje zašto stalno podržava bošnjački koncept unitarne BiH - rekao je Dodik novinarima na konferenciji.

Dodik: Međunarodna zajednica ruši konstitutivnost BiH

Međunarodna zajednica, istakao je Dodik, konstanto radi na tome da ruši konstiutivnost kako bi izmislila neku građansku BiH.

Čović je važnim ocenio rešavanje pitanja zakonodavstva u BiH i dodao da su zbog toga važni razgovori s Dodikom poput ovog današnjeg.

- Predstoji nam mnogo razgovora na raznim nivoima da bismo funkcionisali kao normalna zemlja - rekao je Čović.

Želeo je, kazao je, da se upozna o odlukama srpskog naroda s ciljem boljeg razumevanja odnosa, te da je upoznao Dodika o onome što rade u poslednje vreme sa partnerima na rešavanju pitanja izbornog zakonodavstva, da bi konačno izbori mogli da budu održani i u Mostaru.

Čović: Važni su razgovori sa Dodikom

Čović je zahvalio Dodiku za današnji sastanak, koji je u kontinuitetu dogovaran, a poklopio se sa, kako je kazao, te izrazio nadu da će ovakvih susreta biti češće.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading