Hrvatska u svetskom vrhu po "odlivu mozgova"

Autor: Tanjug

Svet

03.02.2020

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Časopis The Economist objavio je na Instagramu infografiku prema kojoj Hrvatska zauzima neslavnu četvrtu poziciju u svetu po "odlivu mozgova", pozivajući se na Izveštaj o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2018. godinu, prenosi portal Seebiz.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija


Ispred Hrvatske su Haiti, Venecuela i susedna Bosna i Hercegovina, dok su na ovoj nepopularnoj lestvici odmah ispod Hrvatske - Rumunija, Jemen, Moldavija, Severna Makedonija, Benin i Srbija.

Hrvatska vlada je demografsku obnovu formalno stavila u fokus svoga delovanja.

Hrvatsku je poslednjih godina napustilo 230.000 ljudi što je, kako se navodi, ogroman gubitak za malu zemlju, posebno zbog odlaska najpametnijih i najtalentovanijih kadrova - inženjere, lekara i naučnika.

Nakon Malte, kako se navodi, najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji ima Hrvatska, 21,9 posto stanovništva, što znači da više od petine stanovništva živi u inostranstvu.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading