MIRAŠEVE PRISTALICE IZAZVALE INCIDENT NA CETINJU

Autor: sputniknews.com

Svet

02.10.2017

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova epizoda, u poslednje vreme, učestalih izazivanja tenzija između Mitropolije crnogorsko-primorske i nevladine organizacije zvane "Crnogorska pravoslavna crkva" dogodila se u nedelju na Cetinju u blizini Crkve rođenja Presvete Bogorodice na Ćipuru.

RepublikaFoto: youtube.com/FACE HD TV
Provokator: Miraš Dedeić 

Simpatizeri CPC pokušali su, tokom služenja svete arhijerejske liturgije, da uđu u Crkvu, da bi održali "parastos", kako su ranije najavili.

Napomene radi, Mitropolija crnogorsko-primorska imala je ovih dana više razloga za obežavanje važnih istorijskih datuma. Prvi se svakako odnosi na obeležavanje 220. godišnjice prenosa tri hrišćanske svetinje - desnice Svetog Jovana Krstitelja, čestice Časnog krsta, i ikone Bogorodice Filerimske, koju je po predanju uz blagoslov Presvete Bogorodice polovinom prvog vijeka naslikao sveti apostol i jevanđelista Luka.

Drugi važan događaj za obeležavanje bio je prenos i sahrana zemnih ostataka kralja Nikole, kraljice Milene i princeza Ksenije i Vjere Petrović Njegoš, koji se dogodio 1. i 2. oktobra 1989. godine na Cetinju, kada su njihovi zemni ostaci prenijeti iz ruske crkve u San Remu, u Italiji, nazad u Crnu Goru, što je po svemu sudeći i bio povod za nove tenzije.

Naime, NVO "Crnogorska pravoslavna crkva", na čelu sa takozvanim mitropolitom Mirašem Dedeićem, prethodno je najavila služenje "parastosa"  članovima dinastije Petrović Njegoš u Crkvi na Ćipuru, što je policija onemogućila, jer je istovremeno episkop budimljansko-nikšićki gospodin Joanikije sa sveštenstvom u istoj crkvi služio svetu liturgiju.

Naravno, čitava stvar se ponovo svela na podsticanje međunacionalnih tenzija između Srba i Crnogoraca, pa je navodni mitropolit CPC Miraš Dedeić izjavio da u Crkvi na Ćipuru počivaju kralj Nikola i Ivan Crnojević, a da Crnogorci tamo navodno "ne mogu da uđu".

Razume se, spor se u suštini vodi zbog prava na posedovanje i korišćenje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja je i jedina kanonski priznata. Ono što je nejasno, svakako jeste prilično ambiciozna namera CPC da za sebe prisvoji celokupnu imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske, koja u Crnoj Gori postoji vekovima, dok je na drugoj strani dobro poznato da je "Crnogorska pravoslavna crkva" u tom smislu registrovana relativno nedavno, i to u MUP-u Crne Gore kao nevladina organizacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading