Širom Crne Gore i večeras održane litije

Autor: Tanjug

Svet

26.01.2020

19:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U crnogorskim gradovima i danas su održani molebani i litije povodom usvajanja spornog Zakona o veoispovesti, a skup u Podgorici predvodio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Vernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, posle odsluženog molebana u Hramu Hristovog vaskrsenja krenuli u molitvenu litiju ulicama Podgorice. Oni će se, kako prenose podgoričke "Vijesti", posle litije gradom, vratiti ispred Hrama, gde će biti održana svečana Svetosavska akademija.

Litiji se pridružilo, kako su saopštili organizatori, nekoliko hijada građana iz Zete, koji su ranije danas krenuli od crkve Svete Petke u Golubovcima, vernici iz Kuča i nekoliko podgoričkih naselja. Pre polaska, vernicima je poručeno da nose samo crkvena obeležja. Na moleban i litiju u Bijelom Polju, koju je predvodio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, danas su u kolonama pristizali vernici koji su krenuli peške iz Bistrice, Sutivana, Njegnjeva, Majstorovine, Ostrelja, Zatona i drugih naselja te opštine.

Vladika Joanikije je kazao da se ove godine proslavlja osam vekova od od osnivanja Eparhije budimljansko-nikšićke, koju je Sveti Sava utvrdio u manastiru Đurdevi stupovi, i isto toliko vekova Zetske episkopije iz koje je nastala Mitropolija crnogorsko-primorska. Građani su večeras u velikom broju okupili i u Baru, a tokom šetnje gradskim ulicama su uzvikivali: "Ne damo svetinje".

Transparent sa istim natpisom našao se i na čelu kolone. Kiša nije sprečila nekoliko stotina Pivljana da se nakon molebana u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, pridruži, kako su organizatori saopštili, najbrojnijoj litiji u toj opštini, koju si predvodili iguman Pivskog manastira, Jeftimije Škuletić, plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović i arhimandrit Kijevsko-pečerske lavre Petar Petrić.

Građani su se u znak protesta zbog usvojenog zakona okupili i na Žabljaku, a u Mojkovcu je litija duga oko tri kilometra krenula od Crkve Hristovog roždestva ulicama preko Gornjeg Mojkovca, i kroz centar nazad do crkve. Pre litije predvođene sveštenstvom, u hramu je služen moleban.

Litije su danas održane i na Sinjajevini i u Beranama. Litija na Sinjajevini održana je na oko 1.700 metara nadmorske visine i na njoj su bile istaknute i zastave, iako je Episkopski savet tražio da se na litije nose samo ikone, prenose "Vijesti". U Beranama se, na litiji i molebanu protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, danas okupio do sada najveći broj stanovnika te opštine, a kako se navodi, građani su dolazili organizovano iz nekoliko različitih pravaca.

Učesnici litije su nosili transparente "Ne damo svetinje", a pored zgrade Centra bezbednosti, uzvikivali su "Policijo, braćo mila, ne slušajte više Mila".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading