Svi u šoku! Uklonili pisoare na Fakultetu: U Sloveniji uvedeni prvi uniseks toaleti

Autor: index.hr, Republika

Svet

24.01.2020

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pojavu prvih uniseks toaleta u Sloveniji prate ideološke i političke polemike, a posebnu pažnju je izazvalo uklanjanje klasičnih pisoara za muškarce na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Deo javnosti to doživljava kao levičarsku provokaciju i pomodno nametanje tzv. rodne ideologije u obrazovni sistem, a drugi deo kao hvatanje koraka s duhom vremena, prenose slovenski mediji.

"Živimo u 21. veku"

- Imamo mnogo transrodnih osoba koje se u klasičnim toaletima osećaju ugroženima jer se napadaju zbog različitosti. Živimo u 21. veku i želimo da se takve osobe osećaju sigurno, to je najmanje što možemo da učinimo - rekla je za portal Siol.net dekan tog fakulteta Monika Kalin Golob.

- Ako želimo da budemo inkluzivni i progresivni, onda moramo što većem broju ljudi da omogućimo da se osećaju udobno i ovo je korak napred u tom smeru - kaže za slovenske medije Nina Pejič, direktor Instituta za proučavanje jednakosti polova.

Sasvim drugo mišljenje o uniseks toaletima iznose konzervativni portali i udruženja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Konzervativci pišu o simboličkoj kastraciji

Tako se urednici portala Domovina pitaju nije li uklanjanje pisoara u elitnoj obrazovnoj ustanovi, u kojoj je studiralo mnogo slovenskih političara, svojevrsna "simbolička kastracija" muškog roda i znak imitacije pomodnih trendova u inostranstvu.

Osim toga, iskustva iz inostranstva već ukazuju na to da uvođenje bespolnih toaleta, garderoba i tuševa izaziva masu problema vezanih za pravo na privatnost, piše portal.

- Ne treba zaboraviti da se ne radi o toaletima, nego o ideologiji koja sve agresivnije prodire u naše društvo, indoktrinacijom u obrazovanju i iznuđivanjem prava LGBT udruženja i pokreta. Agresivna manjina nameće svoje poglede i način života celom društvu i želi da utiša svakoga ko upozorava na zamke i apsurde ideologije koja se kod nas agresivno širi - navodi konzervativni portal Domovina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading