Junak sa Žabljaka za naš list: Ima Boga, pobedićemo!

Autor:

Svet

10.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Muž je branič žene i deteta, narod branič Crkve i plemena." Ovim rečima čuvenog Njegoša Isak Simićević, čovek čija je slika obišla svet, objašnjava u razgovoru za Srpski telegraf odakle mu snaga da po najvećoj mećavi, na 1.500 metara visokom Žabljaku, nosi ogromni krst ispred kolone koja protestuje protiv namere crnogorskih vlasti da otmu svetinje SPC.

RepublikaFoto: twitter.com/ RUSKA KRALJICA
Ni mećava mu ništa ne može: Isak na čelu kolone

MALO SE NEĆKAO

Isak se malo nećkao da priča za novine jer je, kaže, on samo jedan od mnogih koji brane svoje svetinje i ne bi se od njih izdvajao, međutim, na kraju smo uspeli da ga ubedimo.

- Da vam kažem, malo me i sramota sve ove pompe, koja se podigla oko mene nakon što je moja slika počela da kruži društvenim mrežama. Javljali su mi se ljudi sa svih strana sveta, iz Kanade, sa Malte, iz Frankfurta, Sankt Peterburga, Moskve... A sve je ispalo slučajno - priča Isak i nastavlja:

- Poneo sam taj krst jer me je zamolio otac Milivoje, najčasniji sveštenik. A dužnost je svakog pravog Srbina pravoslavca da brani svoje svetinje kad neko pokuša da ih otme. Kad se Crna Gora odvojila od Srbije, bilo je to kao da su mi odsekli ruku, ali mislio sam se, ajde, neka bude kad tako hoće. Ovo je ipak previše.

Poruka čitaocima

Na kraju razgovora zamolili smo Isaka da uputi neku poruku čitaocima Srpskog telegrafa, koji su masovno zvali i tražili da objavimo priču o ovom junaku sa Žabljaka. Simićević je bio kratak: "Mi smo Srbi jedna familija, hvala vam, braćo, na pomoći u našoj borbi".

Na pitanje kakav će biti rasplet svega što se događa u Crnoj Gori, Isak odgovara:

- Ako ima boga, a ima, pobedićemo. Bog udesi da sve bude onako kako treba.

RepublikaFoto: youtube.com/Zmajevac 159
Isak Simićević

Naš sagovornik, inače 50-godišnjak, ponosan je, kaže, i na srpstvo i na Crnu Goru. On je korenima iz Hercegovine, iz plemena Šaranci, koje pripada Drobnjacima.

- Moja je dužnost bila da budem deo ovih velikih, svenarodnih protesta. Uz pomoć boga, biće sve u redu. Bog ne trpi silu i nepravdu. Dok je pravih vernika, ovaj Đukanovićev zakon, iako je usvojen, ne može zaživeti.

SAMO KOMPROMIS

Pitamo Isaka i šta bi poručio Milu Đukanoviću kad bi imao priliku da ga sretne i pogleda u oči.

Večito na birou

Isak je završio mašinsku školu, ali je, kako kaže, večito na birou, jer posla za njega nema.

- Da ne grešim dušu, ali ima u tome zasluge i to što nikad nisam podržavao ovu vlast u Crnoj Gori. Istina, nikad mi niko nije direktno pretio niti mi zamerao, međutim, posla nema, pa nema.

- Ja sam vazda za kompromis. Nema sile, nema svađe, samo kompromis. Tako bih mu i rekao. Ljudski je zamoliti, a ja bih ga zamolio da sedne sa ljudima iz SPC i da postigne s njima kompromis.

Isak Simićević, inače, jedan je od najpoznatijih crnogorskih guslara. Omiljene su mu, kaže, pesme s Durmitora, ali i pesme srpskog roda i crnogorske, kako ih naziva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
BEPA

10.01.2020 12:26

Има Бога, победићемо!

Odgovori 10 0