OGLASILA SE BILJANA SRBLJANOVIĆ O SVETINJAMA U CG: Dobila je odgovor kakav nije mogla ni da zamisli

Autor: in4s.net, Republika

Svet

08.01.2020

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vedeta takozvane Druge Srbije, spisateljica Biljana Srbljanović, po svom starom običaju da bude "mirođija" u svakoj (antisrpskoj) čorbi oglasila se povodom sramnog Zakona o slobodi veroispovesti koji je podgorički režim doneo direktno udarajući na srpske svetinje i imovinu Srpske pravoslavne crkve. Kao što se moglo očekivati, Srbljanovićeva je našla pregršt opravdanja za anticivilizacijske činove montenegrinske vlasti, ali nije ostala bez odgovora.

RepublikaFoto: Medija centar Beograd
Biljana Srbljanović

Na crnogorskom portalu in4.net objavljena je kolumna koja odgovara Srbljanovićevoj, i koju Republika prenosi u celosti.

Naglo, onako odjednom, na prvoj krivini ukoči kod znaka: crkvena imovina. I, namah se ispostavi da naslovljena materiju zna toliko dobro, ama svaki metar, i sobu, o lokaciji suvišno govoriti, tu se pokaza u ulozi (da budemo rodno korektni) pedantnom geometricom

„Naivna, neupućena, lakomislena, kakva jesam", nakiti o sebi Srbljanović Biljana, tim pridjevima počinjući nove redove u tekstu kojim se, možda i nevješta, nedorasla itd, upusti u dešifrovanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nagnana na reakciju jer se radi o - slobodi, mada - gle sad! - ušlajfova kod - nekretnina.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/wikimedia.org/Vasilije Ostroski
Milo Đukanović

Naglo, onako odjednom, na prvoj krivini ukoči kod znaka: crkvena imovina. I, namah se ispostavi da naslovljena materiju zna toliko dobro, ama svaki metar, i sobu, o lokaciji suvišno govoriti, tu se pokaza u ulozi (da budemo rodno korektni) pedantnom geometricom. Sa sve šestarom i notesom i plajvazom u rukama, uze mjere i gotovo uspostavi cijene. (Da se prekrstim i lijevom.)

Možda sam i sam naivan, ali u neupućenosti kao da ima već nečeg modernog, čak i odveć gradskog, znate živi se brzo, ko će sve ispratiti, a toliko je toga nebitnog. Uglavnom, svi su u fazonu neupućenosti, zar ne…

Tako da će ti Bilja, neupućena kakvom sebe smatra, ipak se ofirati kao i te kako upućena, i to baš u onim stvarima za koje drži da su joj po svemu (građansko/umjetničkom) najudaljenije.

 

 

Jer, božemoj, ko bi samo mogao pomisliti da Bilja vodi računa o crkvenoj imovini MCP. Pa ipak, pobroja ona nekolike nekretnine, na način da se to moglo protumačiti: Crkva tu, božemeprosti, nešto muti, i gradi na divlje. Grdosije od objekata za iznajmljivanje od kojih joj krupno kapa, u kasu. ?ako vlast veli, duboku i nekontrolisanu, te će morati da se prizemi, i oporezuje.

RepublikaFoto: tvitter.com/RUSKA KRALJICA

To je, da skratimo, bila ukratko Biljina kratkodobačajna poruka. Sve u svemu sramna! Sročena na nizak način, tonom nastojeći da ciniše, u stilu: eto, i ja lakomislena kakva jesam, vidjeh gdje Crkva ima hotele i staklene nebodere! Na najskupljim po metru kvadratnom destinacijama… (Mnogo svjetine zle vjere dijeli Biljin stav, nije to ništa novo, štaviše, ko o čemu, pučina o crkvenoj imovini i popovskom voznom parkingu.)

Mali ti je taj tekst, Srbljanovićka, međutim, o tebi reče sve, ponajviše da si najmanje ono što o sebi potpisa. Ni da se radi o kakvom dramskom liku, stvorenom samo zarad otjelotvorenja nevinosti kao takve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bepa

08.01.2020 21:30

Само Слога Србе Спасава.