Leš Ante Pavelića u postelji: Samo nekoliko trenutaka posle smrti nastala je uznemirujuća fotografija vođe NDH

Autor:

Svet

29.12.2019

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo nekoliko momenata posle smrti te 1959. godine nastala je fotografija osnivača i vođa fašističkog ustaškog pokreta i ratnog zločinca Ante Pavelića.

RepublikaFoto: wikimedia/ Ante Pavelić
Ante Pavelić, da se nikad ne zaboravi šta je hrvatski zlotvor radio Srbima

Autentičnost te fotografije koja je osvanula na društvenim mrežama, potvrdio je novinar Drago Pilsel rođen u porodici posleratnih hrvatskih i nemačkih iseljenika.

RepublikaFoto: Public
Ante Pavelić u posmrtnoj postelji

Da se prisetimo zbog čega je Ante Pavelić u Srbiji ostao zamapćen kao istrebitelj Srba i svega što je srpsko:

Ante Pavelić je bio jedan od osnivača i vođa nacističko/fašističkog ustaškog pokreta i ratni zločinac. Posle okupacije Jugoslavije, nacistički okupator postavlja ga na čelo marionetske Nezavisne Države Hrvatske, sa titulom poglavnika.

Brutalan režim koji je predvodio Pavelić je bio odgovaran za genodicne progone Srba, Jereja i Roma koji su živeli na teritoriji što je uključivalo masovna ubistva stotine hiljada Srba i desetine hiljada Jevreja i Roma, kao i za progone Hrvata antifašista. Rasne politike NDH su značajno doprinele brzom gubitku kontrole nad okupiranoj teritoriji, gde je stanovništvo masovno odlazilo u partizane i četnike, i čak nateralo nemačke vlasti da pokušaju da obuzdaju Pavelića i njegovu genocidnu kampanju.

Na kraju rata 1945. Pavelić je naredio svojoj vojsci da se bori čak i posle nemačke predaje, ali on sam je pobegao u Austriju i izbegao repatrijaciju kod Blajburga. Pavelić je na kraju stigao do Argentine, gde je ostao politički aktivan.

Na njega je 1957 izvršio atentat Blagoje Jovović i to je preživeo, posle čega je pobegao u Frankovu Španiju, gde je preminuo od zadobijenih rana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading