Marković odbio predlog Amfilohija: Bez dogovora o povlačenju zakona

Autor: Tanjug

Svet

26.12.2019

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Duško Marković informisao je parlament o razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem, koji je tražio da vlada povuče predloženi zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali da dogovor o tome nije postignut.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Duško Marković

Sa mitropolitom je, kazao je, razgovarano o tome da je neophodno pristupiti zaključenju temeljnog ugovora sa državom i saopštio mu da je vlada spremna već sutra da započne razgovor o tome.

Marković je rekao da mu je žao što je stekao utisak da je reč samo o nepoverenju Crkve u državu, te da je to ključi razlog, kako je rekao, naših ozbiljnih mimoilaženje na mnogim poljima.

- Jasno je zbog čega se ne slažemo, iako je rekao mitropolit da je zakon dobar osim u članovima 62 i 64 u pitanju je nepoverenje, a ne zakon, iracionalni strah nametnut ukupnim društvnim delovanjem i manipulacijama - rekao je Marković u parlamentu.

Nepoverenje je, kazao je, posledica povlalđivanja sitnim interesima i špekulacijama.

Napomenuo je da je odmah nakon razgovora sa mitropolitom na nekim portalima pročitao da je dobio šamar zbog toga što je pristao da razgovara sa Amfilohijem.

 

 

Marković je rekao da je sa mitropolitom razgovarao na predlog DF-a, što je, kako je rekao, potvrda da vlada želi dijalog o ključnim pitanjima.

- Ovo je, dodao je, takođe potvrda spremnosti da uvažimo i saslušamo u parlamentu poslanike koji dijametralno suprotno razmišljaju u odnosu na vladu - rekao je premijer Crne Gore.

Marković je rekao da je mitropolitu dao garanciju da iza ovog zakona nema skrivenih agendi po pitanju MCP i SPC.

- Dao sam garancije da nema nikavu skrivenu agendu, reč je o zakonu koji treba svakom civilizovanom i demokratskom društvu, da ne ugrožava MCP, niti bilo koji verski objekat kojim Mitropolija raspolaže, niti dovodi u pitanje položaj i status nijednog sveštenika - rekao je Marković.

Rekao je da je mitropolitu ukazio da je vlada bila trpeljiva i u situaciji kada su se drastično kršili zakoni u Crnoj Gori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading