(VIDEO) Ko poziva na krvoproliće?! Žučna rasprava vlasti i opozicije o Zakonu o slobodi veroispovesti u Skupštini Crne Gore

Autor: Republika

Svet

26.12.2019

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Duško Marković tvrdi da niko nije protiv crkve ni vernika i da se ne sme promeniti sila protiv naroda! Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta kaže da niko nije pozivao na krvoproliće!

RepublikaFoto: youtube.com/Skupština Crne Gore
Žestoko u skupštini

Marković rekao je da prisutvuje sednici i raspravi o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti kako bi doprineo kvalitetnoj raspravi.

- Nije da fingiramo dijalog već da dođemo do najboljih rešenja u interesu Crne Gore. Danas policajci na ulicama nisu ni protiv crkve, ni sveštenika ni vernika, nego u zaštiti instutucija na osnovu bezbednosne provere. Možda je bezbednosna procena nesolidna i pozivam da se ne sme primeniti sila prema narodu i sveštenicima. Trpljivost danas mora biti vaša vrlina, a ne poziv na ovlašćenje - rekao je Marković.

Naveo je da su ovde danas "u komplikovanoj situaciji da svi kažu svoj stav".

- Nepotrebno je danas poziv na krvoproliće. To nikada niko nije radio. Ja sam čuo, a zamoliću gospodina Mandića da objasni, da je patrijarh SPC da se u Skupštini treba braniti rešenje ovog zakona. Da li je Mandić dobio blagoslov da poziva vernike da atakuje na slobodu nedužnih ljudi koji sjede u kućama i ne znaju, možda, šta se dešava ovde. Danas smo čuli poziv da se ide na naše kuće. Dobro došli ljudi, razmenimo argumente, ostavimo oružje kući. Navedite primjer da je ova vlast atakovala na neku crkvu, već je čak branila od sveštenika druge pravoslavne crkve. Ovde u Crnoj Gori imamo prava svi, ajde oko toga da se svi dogovorimo. Danas nije Dan D ni za jednu crkvu, nije Dan D za ovu državu. Slažem se da crkva ne može nestati u jednom danu, ali država Crna Gora je nestala u jednom danu - kazao je Marković.

On je obraćajući se sveštenstvu SPC rekao da niko "neće doći u vaše objekte".

- Svaki pop će služiti u svom objektu. Ovo je danas politički teatar, kojim se Crna Gora želi pretvoriti u nestabilno, a možda i krvavo poprište. Vašim pozivim ste odustali od standarda vašeg oca i pozvali na krvoproliće - rekao je Marković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Duško Marković

Iz DF-a su Markovića upozorili "nemojte to da radite".

Mandić: Ne pozivamo na krvoproliće

Mandić je odgovarajući premijeru rekao da "ne pozivam ni na kakvo krvoproliće".

- I hvala vam što ste pozvali policiju da ne primjenjuje silu. Mi danas nismo sreli nijednog policajca u normalnoj unformi već su svi obučeni u one kornjače. Nas 17 je okruženo sa hiljadama policajaca, ali spremni smo da ispunimo dužnost koja nas je istorijski dopala.

Nemojte da mislite da ste se spustili na niži nivo ako se ovde sretnete sa mitropolitom i sveštenstvom. Imate tu čast, kao što smo mi iz DF-a imali. Da sam ja episkop umesto mitroplita rekao bih da je ovo Dan D, jer posle ovoga neće biti ništa isto".

Mandić je podsetio na izjave iz vlasti da je Sveti Vasilije pokretno dobro Crne Gore i ocenio da je to sramota i greh.

- Što se tiče patrijarha Irineja, ovdje se pojavilu u nekom mediju iza kojeg stoje Sorošoidi, izjava nekog činovnika iz Patrijaršije, koji nije ni prisustvovao sastanku, koji je pokušao da nas predstavi lažovima.Dobro je da se danas pojavilo zvanično saopštenje patrijaršije - rekao je Mandić.

Sednica crnogorskog parlamenta o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti počela je burno, najpre primedbama na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, pominjanjem velikosrpskog nacionalizma.

Sednici prisustvuje i premijer Duško Marković.

Pažin je, name, rekao da smatra "jednako neprihvatljivim vređenja i negiranje crnogorskog državnog identiteta i onda kad se slavi nestanak države u ime velikosrpskog nacionalizma, i onda kad se Njegoš proglašava genocidnim piscem".

- Zato ovaj Predlog zakona ne staje na kraj jednom etnonacinalizmu da bi porodio drugi. Ne, ovaj zakon donosimo da bi svi u Crnoj Gori imali jednako pravo da po svojoj savesti budu ili ne budu vernici bilo koje veroispovesti - rekao je Pažin.

Pominjanje velikosrpskog nacionalizma poslanici opozicije su doživeli kao, kako su naveleli, veliku uvredu i izazivanje mržnje.

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević rekao je da ministar pravde Zoran Pažin "vređa Srbe".

- Niko Srbe neće vređati - rekao je Knežević.

Lekić: Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara

Poslanik Demosa Miodrag Lekić rekao je da je doživeo poniženje na putu od svog stana prema parlamentu.

- Imao sam mogućnost da preplivam reku, decembar je, odustao sam. Išao sam nekim drugim putem i stigao. Rasprava se dešava u atmosferi državnog udara - rekao je Lekić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da nikakav policajac ne može poslanike da zaustavi na putu do parlamenta gde se održava sednica: "To može samo u Severnoj Koreji".

Branko Radulović iz DF-a rekao je da "prezire ovakvu Crnu Goru", navodeći da to nije njegova Crna Gora.

Predsednik parlamenta Ivan Brajović je rekao da je policija izvršila bezbednosnu procenu i donela odluku o merama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading