Zaev se "zalepio" za fotelju, pa izmišlja izgovore: Ne dam ostavku, osim pod ovim uslovom

Autor: Tanjug

Svet

25.12.2019

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da neće dati ostavku i ići na prevremene parlamentarne izbore, ukoliko opozicija u toj zemlji mnogobrojnim amandmanima nastavi da blokira usvajanje zakona u Sobranju, prenosi TV Telma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Zaev je ponovo upozorio da, ukoliko se suštinski zakone za građane ne usvoje u Sobranju do kraja godine, možda neće biti održani prevremeni izbori zakazani za 12. aprila 2020. godine.

- Ja sam prvi koji je uvek poštovao dijalog i imam nameru u celini da to ispoštujem, ali nemam nameru da podnosim ostavku ako neko blokira procese - rekao je Zaev.

On kaže da pravo na debatu postoji, ali da je namerno blokiranje procesa od strane opozicije nedopustivo.

Naveo je da će Socijaldemokratski savez, na čijem je čelu, u petak raspravljati o imenu tehničkog premijera i drugih pozicija u tehničkoj vladi u skladu sa Pržinskim sporazumom, što je, prema njegovim rečima, jasan pokazatelj da je SDSM spreman za izbore.

 

 

Mi smo za izbore i nećemo dopustiti da to bude dovedeno u pitanje zbog neke sakrivene agende, rekao je Zaev.

Iz opozicionog VMRO-DPMNE uzvraćaju da zapravo Zaev ima agendu da odloži izbore.

- Zaev se plaši da se suoči sa građanima. Pozivamo ga da ne vodi Makedoniju u duboku i tešku političku krizu, za koje će samo on biti odgovoran. VMRO-DPMNE neće prihvatiti kockarske igre Zaeva i neće prihvatiti ucene - navode iz ove stranke.

TV Telma saznaje da se u VMRO-DPMNE razmišlja o opciji napuštanja Sobranja, čime će ostaviti prostor vladajućoj većini da usvoji zakone i da se ide na izbore 12. aprila.

Makedonska vlada je ovog mesec u Sobranju podnela 125 zakona na usvajanje, među kojima su Izborni zakona, Zakona o Akademiji za sudije i tužioce, kao i o javnom tužilaštvu, na šta su VMRO-DPMNE, ali i albanska DUI, podneli čak oko 10.000 amandmana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading