UDAR NA SRBIJU IZ PODGORICE: Vlada Crne Gore usvojila sporni Zakon o slobodi veroispovesti

Autor: mediji, Republika

Svet

05.12.2019

23:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Crne Gore usvojila je danas Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a kojem se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Premijer Crne Gore Duško Marković

Potpredsednik Vlade Zoran Pažin izjavio je nakon sednice Vlade da su u potpunosti ispoštovane preporuke Venecijanske komisije. Venecijanska komisija je u junu podržala nameru Vlade u Podgorici da na moderan način uredi tu oblast, ali i ukazula da nema preknjižavanja verske imovine bez odluke suda.

Pažin je odgovarajući na pitanja novinara rekao da su razgovarali sa predstavnicima SPC, ali da oni nisu prihvatili dijalog, već da su ga uslovljavali istovremenim donošenjem Zakona o restituciji crkvene imovine i zahtevajući da se prvo otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo.

- Mitropolija nema od koga da brani hramove, jer ne namerava Vlada da ulazi u te hramove, niti Vlada ima nameru da onemogući bilo koga da uživa verska prava upravo u tim hramovima - rekao je on.

On je rekao da se garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici.

- Potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima nameru da bilo koga iseljava iz hramova, da bilo kome otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u novom članu 64 ovog Predloga zakona, da verske zajednice koje su korisnici hramova i drugih nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje korišćenja i raspolaganja državnom imovinom - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading