Crna Gora nabavlja izraelsko naoružanje za 35 miliona evra!

Autor: balkansec.net

Svet

30.11.2019

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U budžetu Crne Gore za 2020. godinu predviđeno je da se uzme kredit od 35 miliona evra za nabavku daljinski upravljanih borbenih stanica za naoružavanje lakih oklopnih vozila JLTV. Opremanje tih vozila koštaće nešto više nego njihova kupovina za koju je Podgorica izdvojila nešto manje od 33 miliona evra.

RepublikaFoto: youtube.com/Elbit Systems Land

Od 67 vozila na 55 biće ugrađena stanica koja može, prema proceni potreba taktičkog zadatka, da prihvati mitraljez kalibra 7,62 mm, 12,7 mm ili automatski bacač granata. Osam vozila biće platforme za protivoklopna dejstva i vatrenu podršku i imaće lansere vođenih raketa. Preostala četiri vozila biće u komandnoj i medicinskoj varijanti i zato neće imati borbenu stanicu.

Modernizacija Vojske Crne Gore usklađena je sa standardima NATO, ali ne postoji obaveza da se naoružanje kupuje od drugih država članica. Izraelska odbrambena industrija tako računa na dobru prodaju borbenih stanica za naslednika Hamvija JLTV čiji se broj korisnika širi. Osim SAD očekuje se nabavka za Sloveniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Litvaniju.

Nabavka vozila JLTV Podgorica je ugovorila 23. oktobra sa Vladom SAD koja je obezbedila namenski kredit od 36.165.105 američkih dolara (oko 32,85 miliona evra). Predviđena je nabavka baznih vozila, a naoružanje će biti nabavljeno kod drugog proizvođača.

Informacije koje su do sada objavljene ukazuju na pregovore sa izraelskom firmom Elbit. Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković u julu ove godine posetio je tu firmu koja ima reference u oblasti proizvodnje i interacije borbenih stanica za razne korisnike širom sveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rok za nabavku naružanja za JLTV podudara se sa dinamikom uvođenja u naoružanje tih vozila od 2020. do 2023. godine. Planirano je da se koriste primarno u dve pešadijske čete u Nikšiću i Pljevljima.

Elbitove stanice zavisno od taktičko-tehničkih zahteva naručioca prilagođene su za naoružavanje lakih vozila jer je masa turele koja se postavlja na krov do 180 kg. Unutar vozila smešteni su pult za upravljanje sa monitorom i palicom. Stanice sličnih karakteristika izrađuje izraelska firma Rafael pod oznakom Samson Mini i Mini MLS za varijantu sa lanserima protivoklopnih raketa.

Naoružanje stanice prema zahtevu korisnika mogu da budu mitraljezi u NATO ili tzv. nestandardnim kalibrima - 12,7x99 Browning ili 12,7x108 DŠK ili mitraljezi koje koriste pešadijska odeljenja u kalibrima 7,62x51 NATO ili 7,62x54.

Alternativno naoružanje su automatski bacači granata 40 mm (NATO) ili 30 mm (ruski i razni derivati). Borbene stanice koje su u ponudi Elbita stabilizovane su po obe ose i za osmatranje i nišanjenje koriste dnevnu kameru, termalnu noćnu kameru, laserski daljinomer i far.

Za osam JLTV u protivoklopnoj konfiguraciji potencijalni izbor su rakete Spike koje proizvodi izraelska firma Rafael. Radi se o popularnoj raketi na svetskom tržištu koja je izrađuje u više varijanti unificiranog sistema vođenja i sa identičnom tandem kumulativnom bojevom glavom, ali sa različitom dometima.

Vozila kao što su JLTV naoržavaju se raketama modela Spike-MR najvećeg dometa do 2,5 km. U Sloveniji je jula ove godine za potencijalne korisnike prikazano dejstvo sa raketom Spike-LR dometa do 4 km sa vozila JLTV.

Prodaja borbenih stanica je unosan posao i to se vidi iz odnosa cena na primeru Crne Gore koja će više novca dati za naoružavanje u odnosnu na cenu baznih vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading