Ministarstvo Finansija Republike Srpske lažno prikazuje budžet za 2020. kroz izmišljeni suficit

Autor: Republika

Svet

29.11.2019

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razlika u realnim rashodima je preko 114 Miliona KM koje Ministarka Vidović želi da prikrije kako bi dovela u zabludu domaću javnost i strane poverioce.

RepublikaFoto: youtube.com/O kanal

Pokušavši da sakrije tragove od istražnih organa povodom skandalozne afere koja mesecima potresa ceo region Ministarstvo Finansija je sakrilo deo rashoda za novi Budžet Republike Srpska  koje će imati zbog sprovođenja  protivuustavnog zakona, kako bi za potrebe dnevne politike prikazala lažni suficit.

Naime, trenutno se pred sudovima u Republici Srpskoj kao i u inostranstvu vodi preko 20 postupaka zbog usvajanja protivzakonitog i protivustavnog zakona o igrama na sreću, kao i zbog nameštanja tendera za strateškog partnera Državne Lutrije Rrepublike Srpske gde je izabrana fantomska firma koja postoji dva meseca i ne ispunjava ni jedan od uslova iz tendera i koja je predmet svakodnevne istrage austrijske i švajcarske policije.

Svi priređivači igara na sreću su već mesecima pretvoreni u gubitaše, čime se Ministarstvo Finansija Republike Srpske hvali.

Nakon što su protivzakonito povećani porezi za 300%, sva preduzeća posluju sa gubicima i desio se pad prihoda od poreza na dobit preduzeća za 145%, priređivači su pokrenuli veliki broj postupaka, za ovaj nezapamćeni čin kršenja zakona i Ustava pored stranim i domaćim sudovima.

U Sudske procese je uključeno preko 20 advokata iz zemlje, regiona, Velike Britanije i Amerike.

Stepen kršenja Ustava i Zakona je gotovo nezabeležen u savremenoj istoriji Evrope, i potpuno je izvesno  da se Republika Srpska i shodno tome BiH sve ove procese izgubiti pred stranim sudovima, koji će u krajnjoj instanci odlučivati o ovim procesima, pošto deo sudova u Republici Srpskoj aktivno i bespogovorno izvršavaju naloge koje dobijaju od izvršne vlasti, odnosne male grupe iz Ministarstva Finansija, koja mesecima protivzakonito maltretira i progoni priređivače, pišući im lažne prijave za nepostojeće prekršaje, kako bi pritiscima na menadžment firmi, doveli priiređivače do tačke da prihvate protivustavni zakon.

Sa tim u vezi na intervenciju Ministarke Vidović je Ministarstvo Finansija lažno prikazalo suficit za 2020 godinu, ne uzimajuci u obzir zakonsku obavezu da evidentira sve potencijalne gubitke koje se tiču sudskih sporova i sa tim u vezi izvrši rezervaciju sredstava koja su potrebna u slucaju gubljenja istih.

Ministarka je explicitno pod pretnjama trazila da se falsifikuju podaci za rashodovnu stranu Budzeta.

Sektor za budzet Ministarstva Finansija Republike Srpske, izradio je precizan plan budzeta Republike Srpske za 2020 godinu i naveo je u svom dopisu Ministarki Zori Vidović, da je nemoguće ponovo prokazati lažni suficit Budžeta kako se to radi godinama unazad.

Izrađene su sledeće procene za povecanje rashoda Budzeta Republike Srrpske za 2020 godinu, u razdelu 419 i one iznose:

Povraćaj poreza po osnovu primene neustavnog zakona o igrama na sreću, sa kamatama  za 2019 i 2020, iznosiće 12M KM.

Naknada za izgubljenu dobit priredjivačima iz oblasti igara na sreću, za 2019 i 2020, iznosiće 30M KM

Poravnanje stranim investitorima po osnovu Bilateralnog sporazuma izmedju Srbije i Bih zbog bitno izmenjenih uslova na tržištu igara na sreću gde je Minimalni iznos štete 72M KM.

Totalna šteta za manje od 2 godine primene neustavnog i protivzakonitog zakona o igrama na sreću iznosi za sada preko 114M KM, što se mora dodati uu predviđeni razdeo u rashodima.

Ministarka Vidović je stava da ne može da predvide sredstva koju će isplatiti BiH po osnovu neustavnih zakona donetih u Republici Srpskoj, jer strani investitori ne mogu da tuže Republiku Srpsku vec BiH, i zeli da se u razdeo 419, prikazu samo sporovi koji nisu vezani za igre na sreću, i iznose oko 21 Milion KM, sto je netačno i nedozvoljeno jer falsifikovanje budžeta i lažno prikazivanje podataka predstavlja krivično delo.

Međutim po Ustavu BiH svaki entitet mora da pruži svu potrebnu pomoć Vladi BiH odnosno BiH u ispunjavanju međunarodnih obaveza. i cim BIH isplati stetu koju je Republika Srpska svojim protivustavnim delovanjem prouzrokovala,  biće u obavezi da plati BiH taj novac, a da će BiH onda novac uplaćivati tužiocima, praktično će RS na taj način kroz Budžet BiH platiti svoje obaveze prema priređivačima, tako da sve tvrdnje Ministarke Vidović padaju u vodu.

Minstarka Vidović nastavlja sa dovođenjem u zabludu stranih poverilaca od kojih se ponovo sprema da traži novi kredit, istražnih organa i same javnosti, i smatra da je dovoljno da samo u produženom trajanju, pritiska lokalne inspekcije i sudove i da će desetine miliona KM štete koje je nanela privatnim priređivačima samo nestati iz fioka sudova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading