Posle jezivih snimaka vezivanja dece u Pazariću, tužilaštvo POKRENULO ISTRAGU

Autor: Agencija

Svet

22.11.2019

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece “Pazarić” sproveden je uviđaj u kojem je izuzeta sva potrebna dokumentacija i dokazi koji će biti korišteni u daljem postupku koji je pokrenut zbog šokantnih informacija o tretmanu štićenika, izjavio je portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Alem Hamzić.

RepublikaFoto: youtube.com/Klix.ba
Deca u modricama vezivana za krevete i radijatore

On je naveo da je Kantonalno tužilaštvo formiralo tužilački tim za ovaj predmet koji je danas rukovodio uviđajem u Zavodu.

Sa današnjeg protesta građana ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu zatražena je smena odgovornih i njihovo krivično procesuiranje.

Јedan od zahteva građana odnosio se na traženje odgovornosti institucija BiH, kao i federalnih i kantonalnih delimično ili u potpunosti odgovornih za stanje u Zavodu radi ostvarivanja osnovnih ljudskih prava zagarantovanih Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

Na današnjoj sednici federalne Vlade smenjeni su direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda “Pazarić”.

Protestna okupljanja usledila su nakon što je poslanik Naše stranke u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić pre dva dana na konferenciji za novinare iznela šokantne detalje o tretmanu štićenika, posebno dece u ovom zavodu.

Na fotografijama koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, a mnoga djca u takvom položaju provode veći deo dana i celu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading