PONOVO PROVOCIRA NOŠENJEM ŽUTIH ČIZAMA: Kolinda Vukovarom opet gazila u zengama

Autor:

Svet

18.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je gazila u ustaškim čizmama tokom posete Vukovaru, gde su Hrvati obeležili, kako oni kažu, dan pada grada i sećanja na žrtve.

RepublikaFoto: Facebook.com/ KolindaGrabarKitarovic
Kolinda Grabar Kitarović

Posle nedavne sramne izjave da joj je za vreme "Oluje" došlo da uzme pušku i ode na front da ubija Srbe, predsednica Hrvatske opet je, kao i nekoliko puta ranije, u Vukovar došla u zengama, poludubokim cipelama žute boje, koje proizvodi fabrika obuće "Borovo". A te zenge simbol su borbi tokom devedesetih u kojima je hrvatski Zbor narodne garde (otud zenge) ubijao i proterivao Srbe.

Prilikom ovog dolaska u grad, Kolinda nije želela da odgovara na pitanja novinara, već je samo kratko poručila:

Čizme su simbol zloglasnih jedinica ZNG, koje su ubijale i proterivale Srbe

- Poštovanje svima, poštovanje žrtvi Vukovara.

 

 

Iz "Borova" su za Večernji list objasnili kako su s proizvodnjom žutih čizama započeli tokom 1985. Naručila ih je američka firma "Rojs šuz", a bile su namenjene nošenju u američkim pustinjama i planinama. Kako je hrvatskim medijima ispričao bivši član uprave "Borova" Ivan Hubalek, poslednje količine ovih čizama nisu isporučene Amerikancima zbog rata, pa je deo proizvedene obuće ostao u skladištima firme, zbog čega su počeli da ih nose hrvatski vojnici.

Inače, dan sećanja u Vukovaru završen je polaganjem venaca i paljenjem sveća na memorijalnom groblju. Kolonu sećanja predvodila je Kitarovićeva, a za njom su išli premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković. Kandidat za predsednika, bivši premijer i lider SDP Zoran Milanović nije bio u ovoj koloni, ali je pre zvaničnog početka komemoracije položio venac i odao počast žrtvama. Ni predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac nije bio među prisutnima, već je dan ranije takođe položio venac i poklonio se žrtvama. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading