Milorad Dodik: Ako se ne uvažava Republika Srpska, onda nemamo drugi način nego da krenemo svojim putem

Autor: Tanjug

Svet

06.11.2019

23:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je na sastanku sa članovima Predsedništva održanom 5. novembra predlagao kako BiH da preživi dogovorom, bez majorizacije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Milorad Dodik

- Da napravimo dogovor o nadležnostima, da se ne spori RS i da niko nikoga ne negira - istakao je Dodik u intervjuu za N1 BiH dodajući da bošnjački narod i elita snosi za BiH najveću odgovornost.

- Ne može BiH da preživi u uslovima majorizacije Hrvata. Ni mi nećemo dozvoliti majorizaciju. Idemo na dogovor. Ne možete na izborima dati više glasova jednom članu Predsedništva nego samom bošnjačkom predstavniku. To nije ta Bosna. Galama mi ne smeta u Sarajevu, ali često dolazim u poziciju da predlažem kvalitetna rešenja o koja su se mnogi oglušili - poručio je Dodik.

Naglasio je da nije protiv onoga što piše u Dejtonu, ali da "ako BIH nastavi ovako, ako Bošnjaci ignorišu srpske pozicije i prava, ako visoki predstavnik nastavi ovako, naravno da smo protiv te BiH".

- RS se sprema da izađe iz dva - tri sporazuma. Iz svakog ugovora strana koja je potpisala, može da izađe. Ja nisam za to. Mi smo pod pritiskom naterani na neke stvari - kazao je.

 

 

Na pitanje da li poštuje Dejton kada kaže da će RS postati država, Dodik je rekao da je potreban kontekst.

- Ako se radi o nametanju rešenja, i nehtenje Bošnjaka da se dogovorimo šta je BiH, neuvažavanje RS i srpskog naroda, bespravno ponašanje visokog predstavnika, naravno da nemamo šta drugo nego krenuti svojim putem - rekao je Dodik.

Upitan "kako", odgovorio je "polako".

- Pre deset godina niko nije smeo da progovori na tu temu, sada razgovaramo. Ima 10 zemalja koje će podržati. Neću da kažem koje. Niste poverljivi. Razgovaram s ljudima, kažu da imamo pravo. Mi nećemo to putem nasilja - poručio je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading