PODACI CBCG: CRNOGORAC S NAJDEBLJIM RAČUNOM IMA 32 MILIONA EVRA

Autor:

Svet

04.11.2019

22:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Centralne banke Crne Gore (CBCG), u toj državi, u kojoj živi nešto više od 600.000 ljudi, ima više bankovnih računa nego stanovnika, a vlasnik najvećeg ima za oko trećinu manju sumu od rekordnog depozita od 50,3 miliona evra, zabeleženog pre deset meseci.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Podgorički list Pobjeda preneo je da je, po poslednjim podacima CBCG, sada rekorder građanin sa kontom od 32 miliona evra. Na osnovu podataka koje joj banke mesečno dostavljaju, CBCG je takođe objavila da je na kraju avgusta depozit veći od milion evra imao 71 građanin, za šest manje nego na početku ove godine.

3,51 milijarda evra ukupni bankarski ulozi u Crnoj Gori

 

Tom dnevniku je saopšteno da građanin rekorder nije stranac, nego domaći klijent kojem se za desetak meseci račun "istopio" za nešto više od 18 miliona evra. Podaci sa kraja avgusta takođe pokazuju da deset najvećih depozita domaćih i stranih klijenata iznosi ukupno 88,2 miliona evra.

- Centralnoj banci su 62 domaće kompanije, odnosno pravna lica, prijavile da imaju novac na računima u inostranstvu. One su na inostranim računima na kraju prošle godine imale ukupno 12,7 miliona evra - navedeno je iz CBCG.

 

 

1,3 milijarde evra od te sume poseduju crnogorski državljani

Navodi se da je bez odgovora ostalo pitanje iz kojih oblasti su ove kompanije.

- Zbog poverljivosti i zaštite individualnih podataka ove informacije nisu dostupne - poručili iz CBCG.

460 miliona evra je vrednost depozita stranih državljana

I dalje je nepoznato koliko državljani Crne Gore imaju na računima u inostranstvu jer po crnogorskim zakonima to nisu dužni nikom da prijavljuju. Po poslednjim podacima CBCG, ukupni bankarski depoziti u toj zemlji iznose 3,51 milijardu evra, od čega domaća pravna lica, građani, vladine institucije i nevladine organizacije imaju 2,76 milijardi evra. Od ukupne sume crnogorski državljani imali su 1,3 milijarde evra, a stranci 460,26 miliona, lokalne i centralne vlasti 252,89 miliona, dok crnogorska preduzeća u bankama drže 1,11 milijardu evra.

Pre dve decenije uveli marku umesto dinara

U Crnoj Gori je pet meseci nakon NATO bombardovanja, početkom novembra 1999, kao zvanična valuta, ravnopravna sa jugoslovenskim dinarom, uvedena nemačka marka. Paralelna upotreba marke i dinara trajala je godinu dana, da bi se potom crnogorske vlasti opredelile za isključivu upotrebu nemačke valute. Crna Gora je 2002. zajedno sa zemljama evrozone, kojima ne pripada, umesto nemačke marke uvela evro kao valutu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading