OPŠTE RASULO U CRNOJ GORI: Nestašica lekova stvara paniku među stanovništvom!

Autor: portalanalitika.me

Svet

10.10.2019

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski građani mogu u privatnim apotekama dobiti lekove kojih trenutno nema u državnim, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović. To izaziva određenu dozu panike među stanovništvom budući da su nekim medikamenti preko potrebni za normalno funkcionisanje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog poništenog tendera za nabavku 57 vrsta lekova, kako je objavio Dan, građani u apotekama Montefarma i zdravstvenim ustanovama ne mogu da podignu veliki broj lekova i terapija.

Hrapović je naveo da je redovna pojava da tender ne uspe i da se to dešava u svim državama sveta, pa i u Crnoj Gori.

- To se često dešava zbog toga što nas proizvođači na vrijeme upozore da ne mogu da proizvedu određeni lijek i država preduzima da se nađe adekvatna zamjena kako građani ne bi ostali bez terapije - rekao je Hrapović novinarima u parlamentu nakon sednice Odbora za zdravstvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

On je podsetio da su i privatne apoteke uključene u mrežu zdravstvenih ustanova tako da građani mogu da dobiju svoj lek u bilo kojoj apoteci.

- Ukoliko je nestašica u državnim apotekama tu su privatne, zato smo ih umrežili, da građani dobiju adekvatnu terapiju i na vrijeme - kazao je Hrapović.

Na pitanje da li građani u privatnim apotekama mogu da uzmu lek na recept ili moraju da plate, ministar je odgovorio da, ukoliko se lek ne refundira 100 odsto, postoje doplatne cene lekova.

- Najbitnije je da građani neće biti uskraćeni za zdravstvenu zaštitu - istakao je Hrapović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading