Potvrđeno iz elektrane "Krško": Skladištenje radioaktivnog otpada ne može da počne bez analiza i saglasnosti

Autor: blic.rs, Republika

Svet

09.10.2019

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane “Krško” počeo je aktivnosti za osnivanje centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u skladu sa usvojenim nacionalnim programom Hrvatske, potvrđeno je danas iz ovog Fonda sa sedištem u Zagrebu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Aktivnosti su počele nakon zaključka sa sednice međudržavne komisije Hrvatske i Slovenije o nepostizanju dogovora o zajedničkom zbrinjavanju radioaktivnog otpada.

Portparol Fonda Sanja Miščević rekla je da je Vlada Hrvatske u novembru prošle godine prihvatila Nacionalni program sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva, kojima se kao potencijalna lokacija za centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada određuje neperspektivna kasarna Čerkezovac na lokaciji Trgovska gora na području opštine Dvor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

– Lokaciju, kao i predloženo rešenje za skladište potrebno je potvrditi daljim istražnim radovima, procenom uticaja na okolinu i bezbednosnim studijama. U sve aktivnosti planirano je i uključivanje javnosti i zainteresovanih strana – navela je Miščevićeva.

Ona je rekla da je tokom postupaka koji vode do potvrđivanja lokacije potrebno dokazati da način zbrinjavanja nisko i srednje radioaktivnog otpada i njegovo skladištenje u objektima centra neće imati štetnog uticaja na okolinu, a objekti moraju biti izgrađeni tako da u potpunosti štite radnike, okolno stanovništvo i životnu sredinu.

– Na istoj lokaciji planirano je i zbrinjavanje institucionalnog otpada. Skladištenje ne može početi pre postupaka istražnih radova, procene uticaja na okolinu, sprovedenih studija, a u krajnjem i izgradnje adekvatnog objekta za zbrinjavanje otpada – navela je Miščevićeva.

Ona je rekla da je Fond, kao pravno lice odgovorno za osnivanje i upravljanje centrom za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, kontaktirao opštinu Dvor u vazi sa iznajmljivanjem prostora za info-centar, na šta im je odgovoreno da ne postoji adekvatan prostor. Delegacije Hrvatske i Slovenije na sastanku 30. septembra nisu postigle dogovor o zajedničkom odalagalištu radioaktivnog otpada na lokacija Vrbina.

Foto: Ilustracija

Nakon sastanka na Bledu hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina. On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad, prenosi Srpskainfo.

Kasarna Čerkezovac, na području opštine Dvor, na samoj je granici sa Republikom Srpskom i BiH.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading