Ustaše danas obeležavaju svoj najveći praznik!

Autor: Tanjug

Svet

08.10.2019

08:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska danas slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se obeležava odluka Hrvatskog sabora od 8. oktobra 1991. o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom.

Foto: pixabay.com

Hrvatski sabor je pre 28 godina jednoglasno doneo Odluku o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama dotadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

Sabor je utvrdio da Hrvatska ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kog tela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji, a na istoj sednici je izglasao i 15 zakona potrebnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske, prenosi N1.hr.

Prethodno, ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Sabor je doneo 25. juna 1991. godine, ali njeno stupanje na snagu odloženo je za tri meseca na osnovi Brionske deklaracije od 7. jula, na predlog tadašnje Europske zajednice, koja je želela da bivše republike pokušaju da jugoslavensku krizu reše mirnim putem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading