Umesto biznisa - pravi kombinacije: Mešetarstvo sa državnim lutrijama u regionu

Autor:

Svet

28.09.2019

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider u razaranju domaćeg tržišta zarad interesa albansko-austrijskog lobija koji hara ovom industrijom po jugoistočnoj Evropi trenutno je Lutrija Republike Srpske, koja je nakon usvajanja pogubnog Zakona o igrama na sreću namestila tender za izbor priređivača elektronskih igara i za pobednika proglasila fantomsku firmu "Casinos Austia VLT AG".

Foto: pixabay.com

Uprkos tome što su na njemu učestvovale i dve najveće srpske firme - najveće u regionu, i jedne od najvećih u Evropi, kao i jedna američka kompanija, koja u industriji igara na sreću važi za najveću na svetu, Lutrija RS je za priređivanje elektronskih igara na sreću angažovala firmu poznatu jedino po tome što je registrovana na lokaciji gde je inače prijavljeno još 60 fiktivnih kompanija.

Ovo preduzeće bez prometa, sa samo dva zaposlena i iskustvom u priređivanju igara na sreću od malo više od mesec dana, po svemu sudeći predstavlja trojanskog konja inostranih mešetara koji na sve moguće načine pokušavaju da unište privatno tržište u zemljama u okruženju. Realizacija njihovog plana, naravno, ne bi bila moguća bez bliskih saradnika na licu mesta, kako mediji pišu, u slučaju Republike Srpske, Albanije i Severne Makedonije u pitanju je dobro uigrana ekipa predvođena Vladom Vukovićem.

Upućeni u prilike u ovoj oblasti privrede ga odlično poznaju: reč je o nekadašnjem vlasniku lanca kladionica "Astra sports", inače državljaninu Austrije, za koga se u javnosti spekuliše da se odavno bavi koruptivnim radnjama u ime austrijske kompanije "Novomatik".

Foto: pixabay.com

Prva asocijacija na nedavno likvidiranu Vukovićevu firmu (u kojoj je prikrivao vlasništvo putem firmi "Telecom Business INC" sa Sejšela i "Polar Star Corporation" sa Britanskih Devičanskih Ostrva) u RS je afera u koju je bila umešana i ministarka finansija Zora Vidović još dok je bila direktor Poreske uprave. Pošto je država njegove dugove tolerisala toliko dugo da su narasli do tri miliona maraka, u javnost je procurila informacija o Vukovićevim neizmirenim obavezama, za čije postojanje je Vidovićeva prvo okrivila nadležne inspektore, a onda se postarala da svi ti dugovi budu otpisani.

Kao Vukovićevog pomagača mediji pominju i Adnana Šarića, koji često boravi u Skoplju, u kom im je – barem do sada – podršku pružao premijer Severne Makedonije Zoran Zaev. Poznavaoci prilika kažu da je čak i firma "Acri limited" iz Dubaija, koja ima udela u vlasnistvu makedonske državne lutrije, direktno pod kontrolom upravo Vlade Vukovića. Baš preko te firme, kako pišu mediji, dosta novca izvučeno je iz države.

Inače, "poslovi" koje je sklapao Vuković, kažu poznavaoci prilika, uglavnom nisu imali pisane tragove, a dogovarali su se mahom na njegovoj jahti, u Sloveniji, gde je često gostio njegove “poslovne partnere”.

Da je u njihovim "poslovnim operacijama" došlo do izvesnih promena, naslućuje se na osnovu informacija iz medija da se Vukoviću sprema hapšenje u Makedoniji. Upućeni tvrde da su njegovi poreski dugovi i u Srbiji narasli na više od 1,5 miliona dinara, što znači da mu pomenuta prinudna likvidacija "Astra sport Betsa" d.o.o nije rešila sve finansijske probleme.

RepublikaFoto: pixabay.com

Međutim, Vukovićevim glavnim partnerima smatraju se austrijski advokat Tomas Kepert iz Beča i Vermer Halas, sa kojim je u mnogim "poslovnim kombinacijama i projektima" u Republici Srpskoj. Neke firme u RS se čak vode na njih, a bave se, između ostalog, trgovinom strujom, nekretninama, investicionim ulaganjima… U Banjaluci su vlasnici firmi “Imoninvest“ d.o.o. i “Axel“ d.o.o., svi poslovi navodno idu u dogovoru sa Vukovićem, ali nije redak slučaj ni da po nekim završenim poslovima jednostavno izbrišu firmu iz registra RS, kao što je to bio slučaj nedavno sa „GLA Holding Gmbh“, koja je imala sedište u Banjaluci.

Ovo dvojica Austrijanaca, kako kažu upućeni, odlično poznaju situaciju u čitavom regionu, i oprobanim metodama, uglavnom koruptivne prirode, otvaraju mnoga vrata kod lokalnih političara, obezbeđujući Vukoviću dobre pozicije za "poslovanje". Naravno da od tih "poslova" i te kako svi oni imaju poprilične koristi, zbog čega ceo sistem i opstaje.

Unosni poslovi

Pipci koje je po regionu pružio ovaj austrijski dvojac, predstavljuju, kaže naš izvor, sponu sa austrijskom elitom, pa se uz njihovu pomoć u ovom delu Evrope završavaju i mnogi veoma bitni i unosni poslovi. Samo neki od njih su, primera radi, poslovi međunarodne trgovine strujom, koji se obavljaju posredstvom njihovih firmi u Tuzli, Mostaru, Banjaluci, Sarajevu... Iako su obojica već dobro poznati policiji, pretpostavlja se da ih je bliskost i naklonost Slobodarske partije Austrije do sada štitila od sudskog i policijskog procesuiranja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading