RAT NA JADRANU! Zbog spomenika Hrvatska i Italija na ratnoj nozi

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.09.2019

12:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas protestnu notu Italiji i najoštrije osudilo podizanje spomenika Gabrieleu D''Anunciju u Trstu.

RepublikaFoto: youtube.com/ PiccolaGrandeItalia.Tv
Trst

- Republika Hrvatska najoštrije osuđuje odluku grada Trsta o podizanju spomenika Gabrieleu D'Anunciju upravo na dan stote godišnjice okupacije Rijeke, 12. septembra - navodi se u saopštenju tog resora.

Mada je, navodi se, reč o odluci lokalnih, a ne državnih vlasti, takvo postupanje, baš kao i obeležavanje godišnjice okupacije Rijeke u više drugih italijanskih gradova, ne samo da narušava prijateljske i dobrosusedske odnose između dveju država, već odaje priznanje ideologiji i delovanju koji su u dubokoj suprotnosti s evropskim vrednostima. Dodaje se da je tim povodom ambasadoru Italije u Zagrebu uručena protestna nota.

Inače, grupa italijanskih neofašista je povodom današnje godišnjice razvila sinoć trobojku Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci.

To je ranije danas potvrdila riječka policija, koja je zastavu uklonila jutros. Uz zastavu su pronađeni i propagandni materijali, koji za Rijeku i Hrvatsku, baš poput zastave na Guvernerovoj palati, predstavljaju provokaciju, saopšteno je iz policje.

Takođe, policija je jutros ispred Guvernerove palate zatekla dvojicu italijanskih državljana starosti 19 i 20 godina sa istom zastavom, manjih dimenzija.

Obojica su privedena i sankcionirana na osnovu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading