Fašizam sve više uzima maha kod Hrvata: Na zgradi Pomorskog muzeja okačena zastava Kraljevine Italije

Autor: Republika, tportal

Svet

12.09.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepoznati počinitelji u noći između srede i četvrtka okačili su italijansku zastavu na zgradu "Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja", poznatu i kao Guvernerova palata, u Rijeci. Zastava se kratko vijorila jer je policija reagovala odmah po dojavi, a zaposlenici koji su jutros došli u Pomorski i povijesni muzej ništa nisu videli.

RepublikaFoto: wikipedia.org
Zastava Kraljvine Italije

Dojava o zastavi na Guvernerovoj palati primljena je u 6.45 ujutro i na mesto događaja odmah su izašli policijski službenici. Kako ističu iz PU primorsko-goranske, radi se o istorijskoj zastavi Kraljevne Italije, a ne o aktuelnoj italijanskoj zastavi, koja je delomično bila na ogradi, a delomično na tlu, prenose mediji.

Policija navodi da su pronađeni i propagandni leci, ali nisu otkrili šta je pisalo na njima.

Podsetimo čitaoce da je pesnik Gabrijele D'Anuncio sa svojim paravojnim jedinicama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i potom proglasio nezavisnu državu pod nazivom Italijanska uprava za Kvarner.

Taj je pohod bio inspiracija Musoliniju za fašistički marš na Rim 1922. godine.

 

 

U četvrtak se u Rijeci otvara izložba pod nazivom D’Anuncijeva mučenica', kojom će grad prikazati šesnaestomesečnu vladavinu italijanskog začetnika fašizma D’Anuncija. Izložba se otvara u 19 sati u zgradi "Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja", poznatoj po svojem starom nazivu Guvernerova palata. Lokacija je značajna jer ju je italijanski protofašist Gabriele D'Anuncio odabrao za svoju rezidenciju tokom kratkotrajne epizode riječke okupacije.

Tportal je u sredu pisao kako će se u Trstu u četvrtak svečano otkriti spomenik Gabrijeleu D'Anunciju, a koji je 12. septembra 1919., pre tačno stotinu godina, okupirao Rijeku. Tim povodom riječki gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da deo italijanske politike očigledno i dalje pokazuje svoje pretenzije prema Istri, Rijeci i Dalmaciji.  On je pozvao je Ministarstvo spoljnih i euvopskih poslova da reaguje, no nije imao uspeha u svom pozivu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading