Strašno! Treba da se izvinjava, a ona napada?! Kolinda na sraman način reagovala na zabranu da srpski vojnici uđu u Hrvatsku!

Autor: Republika

Svet

07.09.2019

17:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović oglasila se o incidentu na granici Hrvatska- Srbija tokom kog je 11 članova srpske vojne delegacije sprečeno da uđe u tu zemlju.

Kolinda Grabar Kitarović

Ona je ocenila da "pokušaji izazivanja provokacija i incidenata sa susedima, kako bi se skrenula pažnja sa teškog unutrašnjo-političkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srpske politike".

- Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srpska strana nije poštovala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primer neprimerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima - napisala je Grabar-Kitarović na društvenoj mreži Twitter povodom pokušaja ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku.

Ona je navela da "očekuje da srpska strana počne da se ponaša odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija".

Dešavanja na granici tokom dana su počela da prerastaju u međudržavni problem.

Dok srpski predsednik nije želeo da komentariše ponašanje hrvatskih graničara, premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je da je pokušaj ulaska 11 srpskih vojnika u Hrvatsku provokacija sa ciljem izazivanja incidenta.

Podsećamo - delegacija Vojske Srbije sprečena je da uđe u Hrvatsku povodom obeležavanja dana jasenovačkih novomučenika.

Na granici, na prelazu Batrovci - Bajakovo, delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena iako je, kažu srpske vlasti, poseta bila najavljena.

U prtljagu su bile službene uniforme, što je, istuču u Ministarstvu odbrane, potpuno dozvoljeno i u skladu sa pravilima službe, a hrvatski carinici su delegaciji rekli da ne mogu da ih nose.

Delegaciji je izdata zabrana ulaska i vraćena je u Srbiju.

Posle svega, oglasio se i direktor Hrvatske policije, koji tvrdi da poseta nije bila najavljena.

- Imam informacije da je jutros oko pola sedam zaustavljen kombi s 11 vojnih osoba koje su imale vojne uniforme u vozilu. Nismo imali službene najave tih osoba i na osnovu zakona o kontroli granice nisu ispunjeni uslovi za ulazak u drugu državu - rekao je direktor hrvatske policije Nikola Milina.

Predsednik Srbije nije želeo da komentariše incident, ali je rekao da nas on motiviše da što brže izgradimo memorijalni centar jasenovačkim žrtvama.

Sa druge strane, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da bi hrvatska država morala da se izvini za odbijanje ulaska delegacije Ministarstva odbrane Srbije u tu zemlju.Ne znam da li će svet ćutati na ovo, verovatno hoće, ali Srbi ne bi smeli da ćute.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading