Afera "Reket", novi čin: Zaev sve više gubi nerve - negira umešanost u skandal i jako se ljuti

Autor:

Svet

23.08.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon hapšenja šefice Specijalnog tužilaštva u Severnoj Makedoniji Katice Janeve, oglasio se makedonski premijer Zoran Zaev samo da bi pozvao nadležne da brzo pronađu rešenje za njenog naslednika. Koliko god je izbegavao da odgovara na pitanja medija o njegovoj ulozi i o ulozi njegovog savetnika estradnog menadžera Zorana Bašanovića u aferi "Reket", ipak je morao da se izjasni kada su ga na konferenciji za novinare to pitali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zoran Zaev

Bio je prilično arogantan i pozvao sve koji imaju dokaze o njegovoj i ne samo njegovoj već i o umešanosti drugih političara u taj skandal koji danima potresa Severnu Makedoniju da ih javno objave. Brzo je prešao preko toga i fokusirao se na poziv Savetu javnih tužilaca da postave v. d. specijalnog tužioca. Izrazio je nadu da će se to dogoditi tokom narednih dana.

Međutim, upućeni tvrde da to nije moguće učiniti, a da se ne prekrši zakon. Zoran Bašanović i dalje ćuti. Niko ne zna gde je niti može stupiti u kontakt s njim.

Ivo Kotevski, direktor Centra za komunikacije stranke VMRO/DPMNE, kaže da su se hapšenjem Janeve obistinile sve one priče o korumpiranom sistemu.

 

Premijer pozvao sve koji tvrde da imaju dokaze da ih obelodane

- Pokazalo se da je vlast u Severnoj Makedoniji u koaliciji sa kriminalom i da su motivi Zorana Zaeva isključivo kriminalni - rekao je Kotevski. On, međutim, tvrdi da je ono što se sada događa farsa od sudskog procesa. Dodaje i da praktično niko ne zna šta je policija radila prethodna četiri meseca jer to, prema njegovom mišljenju, nije bila istraga, već pokušaj da se otklone sve veze "glavnog uma" u ovoj aferi, a to je, kaže Kotevski upravo Zoran Zaev.

Da je Zaev alfa i omega afere "reket", i dalje tvrdi italijanski list La Verita, koji je otkrio aferu, a i nemački mediji prozivaju makedonskog premijera i njegove sponzore sa zapada koji su prećutali brojna upozorenja na kriminal i korupciju u Severnoj Makedoniji.

U slučaju "reket" za sada su optuženi samo makedonski šoumen Bojan Jovanovski Boki 13 i Zoran Milevski, koji su od skopskog biznismena Jordana Kamčeva iznudili više od milion evra u zamenu za oslobađanje iz pritvora.

Janeva pod specijalnim nadzorom

Specijalna tužiteljka Katica Janeva nije, kako se očekivalo, smeštena u žensku pritvorsku jedinicu.

- Ona je u posebnom odeljenju zbog bezbednosne procene zatvorske uprave - rekao je direktor zatvorskih ustanova u Skoplju Esad Rahić.

Janevi je određen pritvor od 30 dana zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke uključene u istragu afere "raket"

Njeni advokati uputili su žalbu na pritvor, ali je sud to odbacio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading