(VIDEO) MRTVO PUVALO! Pogledajte Kolindinu reakciju na krvavi napad u Kninu

Autor:

Svet

23.08.2019

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Krivi su jer godinama provociraju", jasno je u svom pismu 13. februara 2016. odgovorila predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zastupniku Miloradu Pupovcu koji je utvrdio da je "više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava doživelo pretnje i izlive govora mržnje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarević predsednica Hrvatske

Čini se da od tog stava predsednica ne odustaje ni danas s obzirom na to da se već dva dana nije jasno oglasila o napadima na Srbe, pripadnike nacionalne manjine, u okolini Knina i Rijeke. Nakon što su nasilje osudili gotovo svi, predsednica se od tog suzdržala kazavši kako čeka "policijski izveštaj".

Pre tri godine, predsednica Grabar-Kitarović, utvrdila je kako istaknute javne osobe provociraju svojim javnim radom pa su sledom tih misli ovih dana kninski Srbi provocirali gledanjem utakmice Crvene zvezde u kafiću na teritoriji Hrvatske, a srpski povratnik provocirao je valjda svojim povratkom u okolinu Rijeke. No, krenimo redom. 

Pre dva dana zabeležena su dva napada na pripadnike srpske nacionalne manjine kod Knina u kojima je povređeno pet osoba, među kojima je bilo i devetogodišnje dete. Danas je potvrđen i napad na srpskog povratnika iz okoline Rijeke, a sve je to bio povod za vanrednu konferenciju za novinare SDSS-a. 

 

 

O žrtvama, ali onima pre 70 godina

- Ponovno se tuče u otvorenoj atmosferi mržnje i neograničenog lova svih onih koji zvuče kao Srbi, bilo zbog navijanja, stavova i uverenja. Hteo bih da je društvo toga svesno - rekao je Milorad Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare. Istaknute javne osobe osudile su napade, dok je premijer Andrej Plenković osuđujući napad na pripadnike nacionalne manjine rekao da klima u društvu nije takva "da bismo je ocenili da je orijentisana protiv manjina".

Predsednica Hrvatske juče nije davala izjave o napadima. Danas je njen fokus bio na žrtvama, ali na žrtvama totalitarnih režima. 

- Jasno osuđujem nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški - rekla je danas Kolinda Grabar-Kitarović povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u crkvi sv. Mihaela u Gračanima. Poručila je danas s govornice i kako osuđuje velikosrpski totalitarizam i agresiju na hrvatski narod. 

 

 

Zakasnela, mlaka i iznuđena reakcija 

Tek nakon ceremonije u crkvi, suočena s novinarskim pitanjima, usputno je rekla da osuđuje sve napade uz jednu ogradu. 

- Osuđujem svako nasilje, a slučaj ću komentarisati kada dobijem detaljan policijski izviještaj - kratko je novinarima izjavila Grabar Kitarović i to tek odgovarajući na pitanje novinarke N1.  

Predsednica se o napadima na pripadnike nacionalne manjine nije oglasila saopštenjem, a ni statusom na društvenim mrežama. Pre samo tri godine, opravdavajući napade radikalne desnice na sve one koji razmišljaju drugačije, zaključila je da se "očite provokacije i vređanje nacionalnih osećanja hrvatskoga naroda i goleme većine hrvatskih državljana koji vole svoju zemlju ne mogu nazivati 'performansima', "novinarskim" ili "umetničkim slobodama" ili "satirom'". 

Sudeći prema današnjoj mlakoj, zakasneloj i iznuđenoj reakciji, čini se da predsednica od tog stava nije odustala. 

- Biću predsednica svih hrvatskih građana, bez obzira na političko opredeljenje, etničku, versku i polnu orijentaciju i pripadnost - najavljivala je predsednica nakon inauguracije pozivajući se na zajedništvo. No, to danas zvuči kao teška bezobraština.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

23.08.2019 16:42

Lujkača je operisana od emocija,kako ne shvata te.