Kako je La Verita pomogao Makedoncima da saznaju istinu o svom premijeru: Počelo hapšenje kriminalaca oko Zorana Zaeva

Autor: vecer.mk, Republika

Svet

22.08.2019

07:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrića La Verita potkopala su pokušaj prikrivanja slučaja, navodi italijanski list u nedavnom broju, nakon što je sud specijalnom tužiocu Katici Janevoj izdao pritvor od 30 dana.

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija 24
Katica Janeva

Evo potpune priče novinara Larija Gejzera.

Najava La Verita proteklih dana, u smislu dokumentacije i video zapisa koji dokazuju duboku korupciju u makedonskom političko-pravosudnom sistemu, kao i krivičnu zloupotrebu države koju je premijer Zaev vodio na štetu građana i političkih protivnika, donosi prvi zakonske posledice.   

Posle odstupanja Pendarovskog od Zorana Zaeva, nedugo nakon što je skandal najavljen, i njegove pune podrške hrabrim i poštenim sudijama, državni tužilac Ljubomir Jovevski proteklih je dana ispitivao mnoge svedoke vezane za slučaj "Reket".  

Među svedocima koji su saslušani u utorak bila je i Katica Janeva, specijalna tužiteljka EU koju su pogodili Junker i Mogerini da dozvoli Zoranu Zaevu da legalno dođe na vlast posle skandala sa prisluškivanjem 2015. kako bi ucenjivao političara. Gruevski se navodi i kao šef sistema zlostavljanja duboko ukorenjenog u državi.  

Video snimci koje smo objavili sumnjiče Janeva za iznudu protiv optuženog, pa čak i njenog istražitelja.  Manje od 24 sata nakon svedočenja, Katica Janeva je uhapšena.  Tužilac Joveski zatražio joj je 30 dana pritvora zbog sumnje da je zloupotrebila vlast u slučaju "Reket" i oduzeo joj računare u kojima bi bilo teško pronaći bilo kakav dokaz s obzirom na to da je od otkrivanja skandala prošlo mnogo vremena.

Na konferenciji za štampu koju je Joveski održao, zajedno sa tužiocem za organizovani kriminal Vilmom Ruskoskom, osećalo se da je Ruskoska snažno insistirala da Janeva bude pritvorena.  

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija 24
Vilma Ruskoska

Naime, Vilma Ruskoska je pre tačno mesec dana, razgovarajući sa svojom koleginicom Janevom, javno podvukla da ne vidi motiv da Katica Janeva beži ili da se procesuira, što potvrđuje činjenicu da je La Verita efektivno obavljala korisnu javnu uslugu u ovom periodu.  

Sve to nas navodi da mislimo o scenariju u kojem, da nismo pristupili audio dokumentaciji i objavili je, sudski sistem koji je predvodila Vilma Ruskoska, miljenica Zorana Zaeva, učinio bi sve da sakrije dokaze i slučaj.  

Jordan Kamčev, čovek iznuđen u našim video zapisima, u utorak je potvrdio da je sve što smo objavili deo dokaza koje je već nekoliko nedelja predao makedonskim sudijama.  

Svima je sada jasno da do naše intervencije ovaj materijal nije uzeo za ozbiljno tužilaštvo koje je vodila Ruskoska, žena koju je slučajno Zoran Zaev hteo da zauzme mesto Katice Janeve i nastavi njen posao. 

Dokaz da Zoran Zaev u Makedoniji kontroliše pravosudni sistem, deo novinarskog i naravno političkog, su činjenice koje su usledile poslednjih dana.  Svemoćni čovek je pokušao da diskredituje naš rad, uvek posvećen traganju za istinom, optužujući nas da želimo da sabotiramo put Makedonije ka EU i NATO-u. Njegove optužbe su se raspadale kao kula karata jer je potvrđeno da su naše novine uvek branile severni Atlantik i zdrav evropeanizam kao važne vrednosti u društvu.  

Ali činjenica da on (Zaev) manipuliše kako želi sa pravosudnim sistemom potvrđuje i psihološki preokret u Makedoniji - nakon naših otkrića, bivši ministar pravde DUI-ja Blerim Bekheti, koji je rekao da mu je Zaev često govorio u prošlosti da teži uticati na članove Sudskog saveta kako bi se izabrao novi predsednik važnog suda, prilagodljiviji zahtevima premijera.  

Očekujući da će La Verita, dan kada budemo sigurni u sigurnost naših izvora, biti u stanju da objavi dodatne dostupne dokaze koji potvrđuju direktnu kontrolu državnih službenika nad aktivnostima iznuđivanja, Katica Janeva izgleda spremna da postane osuđena na "gromobrane" za sve one sudije i političare koji su umešani u skandalozni sistem iznuđivanja i lošeg upravljanja državom tokom mandata Zaeva.

RepublikaFoto: instagram.com/boki13official
Boki 13

Kamčev je potvrdio, kao što smo i mi ukazali, da su prvi dokazi protiv Janeve već izneseni pre više od mesec dana, nakon hapšenja Bokija 13. Trebalo je više od mesec dana da Jovski, a posebno Ruskoska, zatraže pritvor specijalnom tužiocu.  Mesec u kome bi dokazi mogli biti navodno uništeni i uticati na činjenice.  

Jasno je da bi ceo ovaj sistem mogao biti objektivno kritikovan zbog najmanjeg zanemarivanja, ako ne i zlonamernog saučesništva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading