Linta: HDZ je direktan naslednik ustšake politike

Autor: RTRS, Republika

Svet

21.08.2019

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pronalazak portreta i fotografije ustaškog poglavnika Ante Pavelića u vili bivšeg hrvatskog ministra i visokog funkcionera HDZ-a Lovre Kuščevića, jedan je u nizu dokaza da je HDZ direktan naslednik ustaškog pokreta, ocenio je danas predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu.

RepublikaFoto: youtube.com/Parovi TV HAPPY
Miodrag Linta

On je istakao da je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman još na saboru HDZ-a u februaru 1990. godine u Zagrebu otvoreno rekao da je genocidna Nezavisna Država Hrvatska bila izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom.

- HDZ je stranka čiji je cilj bio da završi posao koji je započeo ustaški režim na čelu sa Antom Pavelićem, to jest, da reši srpsko pitanje ognjem i mačem i da stvori etnički čistu "veliku Hrvatsku" - naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je ukazao da je HDZ "realizovao dijelom projekat ustaškog pokreta", jer je sa područja današnje Hrvatske proterano više od 500.000 Srba, više od 7.000 ubijeno, a srpska imovina se od 1990. godine sistematski pljačka, otima i uništava.

Linta je naveo da su Hrvatska vojska i Hrvatsko vieće odbrane pod vođstvom HDZ-a izvršili brutalno etničko čišćenje, uništavali srpsku imovinu i počinili brojne zločine nad Srbima u zapadnoj Hercegovini i zapadnokrajiškim opštinama.

On je istakao da je HDZ proustaška stranka koja, kako navodi, od svog osnivanja radi na rehabilitaciji NDH-a i ustaštva, i koja je odmah po dolasku na vlast dopustila povratak preživelih ustaša u Hrvatsku, te vodila žestoku antisrpsku kampanju.

RepublikaFoto: wikimedia/ Ante Pavelić
Vođa koljača Ante Pavelić

- HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru je još 1993. godine donela nacistički zakon po kome se preživelim ustaškim zlikovcima isplaćuju penzije koje su zaslužili zbog počinjenog genocida nad srpskim narodom, a štiti svoje članove i druge koji su počinili brutalne zločine nad Srbima - naveo je Linta.

On je podsetio i da je HDZ-ova većina, između ostalog, donela odluku da Hrvatski sabor bude pokrovitelj ubijenim ustašama u Blajburgu, dok ta stranka smatra da je "veličanstveni ustanak srpskog naroda u Srbu - 27. jula 1941. godine - bio početak pokolja Hrvata".

- HDZ nikada nije priznao da je u NDH počinjen genocid nad srpskim narodom, ni zatražio oproštaj. HDZ ponavlja proustašku tezu o velikosrpskoj agresiji, odnosno o lažnoj agresiji Srbije i krajiških Srba na Hrvatsku - istakao je Linta.

Zbog sumnje o umiješanosti u malverzacije oko nekretnina i prenamene zemljišta, hrvatska policija pretražila je Kuščevićevu kuću na ostrvu Brač, koju je izdavao turistima, a na kaminu su pronađene fotografija ustaškog poglavnika Ante Pavelića i bista Franje Tuđmana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading