Amfilohije: Đukanović ne zna šta je crkva jer nije kršten

Autor: Tanjug, Republika

Svet

20.08.2019

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je predsednk Crne Gore Milo Đukanović čovek politike i da "ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten".

Amfilohije Radović / Milo Đukanović

- On je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je crkva isto što i partija. On ne zna šta je crkva, ne može ni znati kad nije kršten. I onda podređuje crkvu politici, i onda i mene napadaju, kao ja sam sad eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje, to je potpuna besmislica - rekao je Amfilohije u intervjuu za RTS. Naglašava da je, pre svega, hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske.

- A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter - kazao je Amfilohije.

Na napomenu da je Đukanović ove godine najavio da će raditi na obnovi autokefalne crnogorske crkve, Amfilohije kaže da se suštinski ne vidi da se dogodila bilo kakva promena u međuvremenu. - Ta ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, to je zaista jedinstveni fenomen - ocenio je mitropolit crnogorsko-primorski. Na pitanje da li u bilo kakvoj podeli uloga postoji bilo kakva mogućnost da bude crnogorski patrijarh nekakve nove crkve, Amfilohije je odgovori: - Novi patrijarh (smeh)? To je apsolutna laž. To jedino ako bih izgubio pamet, i savest, i svest. To su laži koje se šire iz krugova iz Crne Gore, a bojim se i iz Srbije se takve laži prenose -.

- I radujem se Bogu što imam patrijarha Irineja, našeg Čačanina, to je moj patrijarh jedini koga ja priznajem i do sada i dok sam ja živ, i dok je on živ - kazao je Amflohije. Na podsećanje da je aktuelan i Zakon o slobodi veroispovesti, o kojem bi Skupština trebalo da raspravlja, i pitanje postoji li mogućnost da Morača, Đurdevi stupovi, Petrova crkva postanu vlasništvo države Crne Gore, mitropolit kaže da "oni, recimo, mogu da traže crkve, po tom njihovom principu, koje su građene za vreme kralja Nikole".

- Ali šta će sa manastirima Morača, Savina, Ostrogom, Ostrog je bio sedište Zahumsko-hercegovacke mitropolije za vreme Svetog Vasilija, šta ćemo sa tim, ako se uzme princip države ili nacije, ako je neko Srbin, onda je Sveti Vasilije Ostroški iz Hercegovine. Ogromna većina naroda se odupire tom predlogu zakona, 100.000 ljudi je potpisalo tražeci da se taj zakon ne primenjuje - rekao je Amfilohije. Na pitanje da li se kaje nekad zbog nečega što je izgovorio, mitropolit crnogorsko-primorski odgovara da sigurno nekad izleti neka teža reč. - Suštinski ja mislim da je to obmana kod ljudi, ja se bavim brigom o narodu, ja se ne bavim politikom, bilo kakvim partijašenjem - zaključio je Amfilohije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading