ŠTA SU TRAŽILI, TO SU I DOBILI: Albanski funkcioneri tvrde da zbog toga što su stvorili nezavisnu Crnu Goru imaju pravo da ističu svoju zastavu!

Autor: iskra.com

Svet

20.08.2019

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci su se deklarisali za državu Crnu Goru i ne znam šta bi trebalo još da urade.

RepublikaFoto: pixabay.com
Albanska zastava

Ministar za ljudska i manjinska prava i predsjednik Demokratske unije Albanaca, Mehmed Zenka zauzeo je stav Albanskog foruma, koji je prije dva dana zaprijetio da će se albanska zastava vijoriti Crnom Gorom i da Albance zbog toga niko neće smjeti da kažnjava, a potom naglasio kako je njegov narod ,"bio za nezavisnu Crnu Goru" i da, stoga, Albanci sada "imaju pravo isticati svoje simbole".

– Albanci su se deklarisali za državu Crnu Goru i ne znam šta bi trebalo još da urade, kazao je on za ,"Antenu M" i dodao da ne vidi ništa sporno u slavlju na Cijevni.

Na pitanje ,"Antene M" da li smatra da je pored albanske, trebalo istaći i državnu crnogorsku zastavu, on je odlučno kazao: "Ne!".

Na isto pitanje, potpredsednik Skupštine i lider Force Genci Nimanbegu je ponovio sličan stav koji je iznio u javnost pre dva dana objasnivši da je na slavlju korišćena zastava albanskog naroda i da će oni nastaviti da ističu samo nju.

Foto: pixabay.com
Crnogorska zastava

– To je naša albanska zastava i mi imamo pravo da je upotrebljavamo. Imamo pravo da izražavamo našu etničku pripadnost. To što Zakon o javnom redu i miru to zabranjuje, to je druga stvar - poručio je on.

On je, povodom najave moguće prijave od strane ministarstva kulture Crne Gore, koje je bilo prinuđeno da reaguje nakon pisanja IN4S-a i drugih medija, kazao da će to vidjeti kao "iniciranje svađe sa Albancima".

– Mi imamo naš nacionalni simbol i po Ustavu imamo pravo na slobodnu upotrebu, a sve drugo po mom mišljenju je samo iniciranje svađa sa našim narodom - rekao je on i dodao da će Albanci zajedno odličiti o "adekvatnom odgovoru Vladi Crne Gore".

Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, Albanski forum zapretio je pre dva dana da će, na nivou svih nacionalnih partija, razmotriti dalje učešće u vladi koja, kako saopštavaju, ima "neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca" time što im je sugerisano iz Ministarstva kulture da, zajedno sa albanskom, ističu i državnu crnogorsku.

Albanci, uvređeni zbog stava Ministarstva, kazali su da će se albanske zastave vijoriti po Crnoj Gori i zapretili da neće dozvoliti da ih bilo ko zbog toga kažnjava.

To je, naveli su oni, njihova zastava, a ne crnogorska i potom su prekorili Vladu opomenuvši ih da su Albanci u značajnoj meri zaslužni za nezavisnost i evro-atlanski proces Crne Gore.

Iz Albanskog foruma apostrofirali su da najavljena prijava njima "ne znači ništa", a potom poručili da se Crnom Gorom vijori i da će se "neizostavno vijoriti zastava Albanije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading