(FOTO) Evo ko su prve dame političkih lidera na Balkanu

Autor: Blic, Republika

Svet

18.08.2019

20:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko su i čime se bave prve dame na Balkanu? Većina supružnika predsedika država na Balkanu drže se protokolarnih funkcija i retko se mnogu videti u javnosti. Ipak, nekoliko je onih koji su zapali u žižu javnosti, ponekad zbog optužbi za angažman u sumnjivim poslovima, a ponekad zbog političkog angažmana. Zanimljivo je da je među njima je i jedan džentlmen.

Lidija Đukanović - Crna Gora

Iako je gotovo 31. godinu sa svojim surugom "krčila" njegov put na političkoj sceni Crne Gore o Lidiji Đukanović, rođenoj Kuč se ne zna mnogo budući da se u javnosti pojavljuje povremeno i to najčešće prilikom diplomatskih poseta svog supruga.

Uprkost tome, javnost i mediji su se naširoko bavili njenim poslovnim angažmanima i njenoj ulozi u sticanju miliona kojima, prema istaživanjima, raspolaže dinasitija Đukanović.

U crnogorskim medijima se može pročitati i da je dugogodišnjeg vladara Crne Gore i Lidiju spojila košarka kojom su se oboje bavili u mladosti. Romansa je počela 1980. godine, a krunisana je brakom u februaru 1988, a tri godine pre nego što je Milo postao najmlađi premijer u Evropi.

Iste godine par je dobio sina Blaža, kome su ime dali po Đukanovićevom pradedi koji je bio ban Zetske banovine za vreme Kraljevine Jugoslavije i četnički general tokom rata.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Lidija Đukanović sa suprugom Milom

Lidija je u međuvremenu napustila košarku i okrenula se pravu kojim se i danas bavi. Poznato je da je radila u Prvoj banci, najstarijoj finansijskoj instituciji u Crnoj Gori, čiji je većinski vlasnik njen dever Aco Đukanović, a u kojoj je do 2013. godine udeo vlasništa imao i njen muž Milo.

Crnogorska prva dama se povremeno pojavljuje u javnosti sa suprugom, mada ne daje izjave i intervjue. Ipak, u medijima se često citira njena navodna izjava da “Mila voli ne zato što je njen suprug i funkcioner, već što je svaki dan bez njega izgubljen”.

Sebija Izetbegović - Bosna i Hercegovina

"Bošnjačka Hilari Klinton", ovako bosansko-hercegovački mediji opisuju Sebiju Izetbegović, suprugu jednog od nekadašnjih članova predsedništva BiH, Bakira Izetbegovića, budući da je svojevremeno bila predložena kao "zamena" na funkciji svog muža, jer on nije mogao da je obavlja nakon dva odslužena mandata.

Kandidaturu je za razliku od Hilari Klitnon, Sebija Izetbegović, ipak, odbila.

Iako Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije, partije koja je na poslednjim opštim izborima u Bosni osvojila najveći broj glasova, od kraja 2018. nema više formalnu funkciju u vlasti, njegova supruga Sebija i dalje važi za prvu damu ove države.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Radio Sarajevo
Sebija Izetbegović

Sebija je danas direktorka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Specijalista je ginekologije i redovna profesorka Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Politikom se bavi godinama unazad, ali u okviru zdravstvenog odbora SDA. Za sebe jako često ume da kaže da je "obična žena koja mnogo radi”.

Rođena je u Podgorici, a završila školu i odrasla u Sarajevu gde je i upoznala Bakira sa kojim je u braku 35 godina. Imaju zajedničku ćerku Jasminu Izetbegović.

Snježana Dodik - Bosna i Hercegovina

O supruzi aktulenog predsedavajućeg predsedništva BiH Milorada Dodika - Snježani Dodik se, takođe, malo zna.

Kako se pisalo, ona je po zanimanju ekonomski tehničar, a ljubav sa Miloradom Dodikom datira još iz srednje škole.

Foto: Tanjug/AP
Snježana i Milorad Dodik

Zorica Zaev- Severna Makedonija

I Supruga predsednika Severne Makedonije, Zorana Zaeva, Zorica pripada onoj grupi prvih dama o kojoj javnost jako malo zna, budući da živi potpuno povučenim životom.

Jedina njena javna pojavljivanja su ona kada suprugu pravi društvo pri inostranim diplomatskim posetama. U njenoj biografiji se navodi da je diplomirana ekonomistkinja.

Foto: Tanjug/AP
U levom uglu Zoran Zaev sa suprugom Zoricom

Par ima dvoje dece, ćerku Aleksandru i sina Duška.

Linda Rama - Albanija

Supruga albanskog premijera Edija Rame ima prilično bogatu radnu karijeru budući da je radila je u državnoj službi, u tekstilnom kombinatu i Agenciji za privatizaciju, ali i kao profesorka na Univerzitetu u Tirani.

Pre nego što se udala za Ramu bavila se humanitarnim radom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Linda Rama sa Edi Ramom

Tokom svog humanitarnog rada, najčešće se bavila pitanjima prava žena i položaja dece u društvu.

Osnovne studije ekonomije završila je na Univerzitetu u Tirani, ali je devedesetih napustila zemlju i master studije završila u inostranstvu, tj. u Njujorku i Pragu.

U braku sa albanskim političarem je već 19. godina, a u javnosti se pojavljuje samo kako bi iskazala podršku svom suprugu prilikom njegovih političkih aktivnosti.

Peristera Beti Baziana - Grčka

Rame uz rame sa svojim nevenčanim suprugom, Alesisom Ciprasom, Peistera je svojevremeno vodila nekoliko lokalnih komunističkih protesta, uključujući onaj protiv nepopularnih reformi školstva.

Par se upoznao još tokom studentskih dana kada je Beti studirala elektrotehniku i bila politički angažvona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Peristera Baziana

Mnogi Beti, kako je inače prva dama poznata opisuju kao pokretačku snagu Ciprasa jer, kako navode bez njene dimaničnosti i upornosti Cipras nikada ne bi došao na čelo levičarske Sirize.

Iako je svojevremeno bila vrlo politički aktivna, Beti se sada retko pojavljuje u javnosti, a sa svojim nevenčanim suprugom i snovima Fibusom i Orfejom živi u Atini.

Tamara Vučić- Srbija

Supruga predsednika Srbije, Tamara Vučić takođe se retko povaljuje u javnosti. Ona se bavi se humanitarnim radom, a poznato je da je bila zaposlena u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Foto: Tanjug/D. Goll
Tamara Vučić

Sa predsenikom Vučićem je u braku od 2013. godine iz kog imaju dvogodišnjeg sina Vukana.

Jakov Kitarović- Hrvatska

Jedini prvi džentlemen na Balkanu, Jakov Kitarović i sam je bio politički aktivan još od studentskih dana kada je bio član HDZ-a, gde mu se tadašnja devojka Kolinda priključila.

Kako Kitarović često voli da istakne on je "zarazio" hrvatsku predsednicu politikom, a zbog političkog angažmana svoje supruge Jakov je u svoje političe aktivnosti potpuno ostavio po strani.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jakov Kitarović sa svojom suprugom Kolindom

U javnosti se može videti često, te se ne libi ni da komentarše unutrašnja, ali i spoljno-politička dešavanja u kojima Hrvatska učestvuje.

Kitarović je diplomirao elektrotehniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a baš tokom sudentskih dana je upoznao Kolindu sa kojom je u braku 23. godine. Imaju ćerku Katarinu i sina Luku.

Anita Haradinaj i Ljumnija Tači - supruge predstavnika privremenih institucija u Prištini

Supruga premijera u ostavci privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradnija, Anita Muč Haradinaj, po profesiji je novinarka i trenutno je zapošljena na Radio televiziji Kosovo. Upoznali su se tokom njegovog angažmana u terorističkoj OVK.

Kako je u svojim javnim nastupima navodila Haradinja je upoznala kada ga je intervjuisala kao jednog od lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Tokom jednog perioda svoje radne karijere bila je i direktorka marketinške agencije.

RepublikaFoto: youtube.com/Vizion Plus TV
Anita Haradinaj

Kako u svojoj biografiji navodi, osnovne studije završila je u Prištini, a master na njujorškom Ročester institutu. Sa Haradinajem je u braku 16 godina, a zajedno imaju troje dece.

Ljumnija Tači, rođena je u Prizrenu gde je završila srednju školu. U javnosti se pojavljuje jako retko, te se o njoj jako malo zna, a njena biografija je gotovo nedostupna na internetu.

U javnosti se pojavljuje tek tokom predizbornih aktivnosti. U braku sa Tačijem je više od decenije, i imaju sina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading