SRBIN UMEŠAN U AFERU "REKET": Zoran Bašanović šurovao sa Bokijem 13, evo kako su muljali!

Autor: vecer.mk, Republika

Svet

14.08.2019

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Afera "Reket" postaje međunarodna tema, ne samo zato što su SAD i EU uključeni sa zahtevima da se cela priča istraži kao mentori stvaranja VCO-a koji je direktno poznat i prepoznat kao učesnik u reketu privrednika od strane državnih institucija, političara i pojedinaca, već i zbog protoka novca koji odlazi iz Makedonije i postaje međunarodni zločin. Aferu "Reket" je nemoguće sakriti, ali javnost ima utisak da makedonska istraga nije valjana.

RepublikaFoto: youtube.com/Nasa Televizija
Zoran Bašanović

Portal "Večer" ima ekskluzivne informacije srpskih vlasti koje se bave organizovanim kriminalom, naročito finansijskim, da je reket Bokija 13 plaćen i u Srbiji i da je u ceo proces bio uključen i savetnik premijera Zaeva, Zoran Bašanović iz Beograda!

Kako se radi o teškom kriminalu u koji su uključene visoke državne institucije, ovaj portal objavljuje zvanično nepotvrđene nalaze o tim krivičnim delima, posao tužilaštva je da te nalaze pregleda i preduzme za dodatne detalje i njihovo konačno određivanje.

- Ne znamo da li je osoba koja je izvršila otkup i plaćanje prijavila reket i zbog toga je oslobođena mita. Prema našim nedavnim informacijama, tokom istrage još jedna osoba za koju se zna da je davala mito odbila je da potvrdi i biće krivično gonjena za primanje mita, a protiv nje se već vodi istraga u slučaju "Empire" - piše "Večer".

Naime, već se u domaćoj javnosti pisalo da je jedan od reketera koji su pod istragom SPO-a bivši izvršni direktor Telekoma, Žarko Lukovski. Prema informacijama na portalu "Večer", pregovarao je i sa Bokijem 13 da ima preferencijalni status u istrazi i nikakve posledice za SPO i za to je platio reket od 400.000 evra.

Novac je Srbiji plaćen u dve uplate, 100.000 plus 300.000 evra. U tom procesu je učestvovao i srpski privrednik, savetnik premijera Zaeva, Zoran Bašanović.

Prema srpskim vlastima, Boki 13 deo reket novca uložio je u hotel u Makarskoj u Hrvatskoj zajedno sa svojim partnerom i prijateljem Markom Grubnićem, poznatijim kao Modni mačak. Isti izvor kaže da je od novca prikupljenog za reketiranje velik stan na Halkidikiju kupljen za šefa SPO Katice Janeve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fashion and friends , zagrebacka prica @markogrubnic #fashion #friends

A post shared by Boki 13 (@boki13official) on Jun 8, 2019 at 3:32am PDT

 

Bašanović i Marko Grubnić su takođe umešani u ilegalno prikupljanje novca za stvaranje i finansiranje Bokijeve 1TV, za šta u našim bankama postoje dokazi i tragovi.

Fotogafija od 8. juna prikazuje Bokija 13 i Marka Grubnića iz Zagreba. Boki je tih dana imao sastanak sa njim u Zagrebu, spavao je u hotelu "Esplanade" i vratio se u Skoplje 10. juna.

Sve ove informacije srpske vlasti imaju, ali i druge. Naime, Zoran Bašanović, savetnik Zaeva, već je imao problem sa kriminalom i u Srbiji i u inostranstvu i predstavlja osobu koja zanima srpske tužilačke organe. To je verovatno i razlog zašto ga se nadgleda i prisluškuje, a kroz razgovore i sastanke sa mnogim ljudima iz Makedonije, uključujući i Bokija 13, ali i neke od vrha politike, stižu izveštaji o nizu krivičnih dela počinjenih van Srbije.

Do sada, makedonski istražni organi nisu pokazali ozbiljan interes za dobijanje ovih informacija u svrhu istrage "Reketa", već za druga krivična dela, mada se Zoki, ime Zorana Bašanovića, pominje i u razgovorima koje je objavio italijanski portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

14.08.2019 15:54

Srbi su svugde mirođija.