Diplomatski skandal u Crnoj Gori: U parlamentu ismevali zdravstveno stanje najmoćnije žene Evrope?!

Autor: Republika

Svet

31.07.2019

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom rasprave, crnogorski parlament raspravljao i o zdravlju nemačke kancelarke Angele Merkel i tome kako to može da utiče na EU integracije Zapadnog Balkana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U javnosti se to komentariše kao diplomatski skandal, najblaže rečeno neumesno i nespretno sročen politički stav, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Naime, 26. jula tokom diskusije o evropskim integracijama poslanik Divanović je, govoreći o evropskim liderima, pomenuo i nemačku kancelarku.

-Ne treba da podsećamo nikoga na sve učestalije drhtavice Angele Merkel, koje bi danas bile nešto poput veltšmerca, ali sumnjam da će izazvati danas neku empatiju. Cilj je da se Merkel predstavi kao čelični vođa i kao glavni pokrovitelj i bankar EU - rekao je poslanik DPS-a.

Na ovu izjavu reagovala je poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Vrlo je nekorektno upoređivati drhtanje Angele Merkel kao drhtanje Evrope, odnosno Nemačke. Znam da ste vi uvređeni zbog toga što vašeg predsednika partije (Mila Đukanovića) ona dugo nije htela da primi i kad ga je primila zadnji put, izdala mu je određene zadatke - kazala je Bošnjak.

Simboliku Divanovića pokušala je da odbrani njegova partijska koleginica Aleksandra Vuković.

- Ona zebe, drhti šta će biti budućnost ovako koncipirane Evrope i EU - kazala je Vuković.

Simbolika ili možda pre neuspela metafora, kako god, od reči poslanika Divanovića nije se ogradila ni njegova DPS niti je na njih opomenom reagovao predsednik parlamenta, navodi RSE.

Takođe, RSE je u ponedeljak na adresu Ambasade Nemačke u Podgorici uputila dopis u kojem se tražio komentar na istup poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista Nikole Divanovića, koji je tokom skupštinske debate u jednom delu svog izlaganja govorio o zdravstvenom stanju nemačke kancelarke. Ali, kako se navodi, odgovor nisu dobili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading